Karpatka z kremem budyniowym – klasyczne, pyszne ciasto

Karpatka to jedno z ulubionych ciast, które łączy w sobie lekkość ciasta parzonego i kremowy, waniliowy budyń. To deser, który zawsze smakuje wyśmienicie i cieszy oko swoją strukturą przypominającą górskie szczyty, stąd nazwa „karpatka”.

Jakie składniki będą potrzebne?

Na ciasto parzone:

  • 6 średnich jajek
  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na krem budyniowy:

  • 200 g masła
  • 500–600 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (40 g każdy)
  • 3 łyżki cukru

Jak przygotować karpatkę?

  1. Przygotowanie budyniu: W rondelku zagotuj mleko z cukrem. W pozostałym mleku wymieszaj proszek budyniowy. Wlej do wrzącego mleka, mieszając, aż całość zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia, przykrywając folią spożywczą, aby uniknąć utworzenia się kożucha.
  2. Ciasto parzone: W rondelku zagotuj wodę z masłem. Po zagotowaniu wsyp mąkę i sól, mieszaj energicznie przez minutę. Odstaw do lekkiego ostudzenia, a następnie dodaj po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.
  3. Pieczenie ciasta: Podziel ciasto na dwie części i rozprowadź je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Wystudź obie części ciasta.
  4. Przygotowanie kremu: Utrzyj masło z wystudzonym budyniem na gładki krem. Na jeden blat ciasta wyłóż krem, przykryj drugim blatem.

Karpatka to ciasto, które zachwyca swoją strukturą i smakiem. Puszyste ciasto z kremem budyniowym idealnie sprawdzi się na każdą okazję.