
Karpatka to jedno z ulubionych ciast, które łączy w sobie lekkość ciasta parzonego i kremowy, waniliowy budyń. To deser, który zawsze smakuje wyśmienicie i cieszy oko swoją strukturą przypominającą górskie szczyty, stąd nazwa „karpatka”.
Jakie składniki będą potrzebne?
Na ciasto parzone:
- 6 średnich jajek
- 150 g masła (3/4 kostki)
- 200 g mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na krem budyniowy:
- 200 g masła
- 500–600 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (40 g każdy)
- 3 łyżki cukru
Jak przygotować karpatkę?
- Przygotowanie budyniu: W rondelku zagotuj mleko z cukrem. W pozostałym mleku wymieszaj proszek budyniowy. Wlej do wrzącego mleka, mieszając, aż całość zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia, przykrywając folią spożywczą, aby uniknąć utworzenia się kożucha.
- Ciasto parzone: W rondelku zagotuj wodę z masłem. Po zagotowaniu wsyp mąkę i sól, mieszaj energicznie przez minutę. Odstaw do lekkiego ostudzenia, a następnie dodaj po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.
- Pieczenie ciasta: Podziel ciasto na dwie części i rozprowadź je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Wystudź obie części ciasta.
- Przygotowanie kremu: Utrzyj masło z wystudzonym budyniem na gładki krem. Na jeden blat ciasta wyłóż krem, przykryj drugim blatem.
Karpatka to ciasto, które zachwyca swoją strukturą i smakiem. Puszyste ciasto z kremem budyniowym idealnie sprawdzi się na każdą okazję.