
Zupa gulaszowa to połączenie intensywnych smaków mięsnego gulaszu z aromatycznymi przyprawami i warzywami. Idealnie rozgrzewa, świetnie smakuje i doskonale sprawdza się jako sycący obiad dla całej rodziny. Sprawdź sprawdzony przepis na pyszną, domową zupę gulaszową!
Składniki potrzebne do zupy gulaszowej
Dla uzyskania najlepszego efektu wybierz dobrej jakości wołowinę – łopatkę, karkówkę lub udziec. Oto składniki, których będziesz potrzebować:
- 500 g wołowiny pokrojonej w kostkę
- 2 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 litra bulionu wołowego lub warzywnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Jak przygotować zupę gulaszową?
- Mięso pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej i przesmaż mięso, aż się zarumieni.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli.
- Wsyp słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy – smaż całość przez minutę, mieszając.
- Całość zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso zmięknie.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz paprykę. Gotuj przez kolejne 20–25 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
Jak podawać zupę gulaszową?
Zupa gulaszowa smakuje najlepiej podawana na gorąco, z dodatkiem świeżego pieczywa. Możesz również posypać ją świeżą natką pietruszki lub dodać łyżkę kwaśnej śmietany dla złagodzenia smaku.
Zupa gulaszowa jest sycąca i intensywna w smaku – idealna na chłodniejsze dni lub gdy masz ochotę na konkretny, domowy posiłek.