Rogaliki drożdżowe – puszyste i pyszne

Rogaliki drożdżowe to klasyczne, domowe wypieki, które zawsze cieszą się dużą popularnością. Miękkie, puszyste i wypełnione marmoladą, stanowią doskonałą przekąskę na każdą okazję. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste, a efekt końcowy zachwyca smakiem i aromatem.

Jakie składniki będą potrzebne?

Na rozczyn:

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 100 ml mleka.

Na ciasto:

  • 720 g mąki pszennej (około 4 szklanki),
  • 200 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 4 żółtka jajek,
  • 4 łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Na nadzienie:

  • 350 g marmolady lub dżemu.

Jak przygotować rogaliki drożdżowe?

  1. Przygotuj rozczyn. W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i mąkę. Odstaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Wymieszaj składniki na ciasto. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, żółtka, cukier i roztopione masło. Wlej mleko i rozczyn. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Formuj rogaliki. Po wyrośnięciu, podziel ciasto na małe kawałki, formuj okręgi, nakładaj marmoladę i zwijaj w rogaliki.
  4. Pieczenie. Ułóż rogaliki na blasze, odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut, aż staną się złociste.
  5. Podawanie. Po upieczeniu oprósz rogaliki cukrem pudrem lub polej lukrem.

Rogaliki drożdżowe są idealne na każdą okazję. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu.