Kurczak curry – aromatyczne danie z kuchni indyjskiej

Kurczak curry to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych dań kuchni indyjskiej. Kawałki soczystego kurczaka w aksamitnym sosie curry z warzywami i mleczkiem kokosowym to idealny wybór na obiad. Dzięki odpowiednim przyprawom danie nabiera głębokiego smaku i pięknego aromatu.

Jakie składniki będą potrzebne?

Na curry:

  • 650 g piersi z kurczaka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru (4 cm),
  • 250 ml mleczka kokosowego,
  • 125 ml bulionu drobiowego,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki łagodnej pasty curry,
  • 1 łyżka przyprawy curry.

Jak przygotować kurczaka w curry?

  1. Przygotowanie mięsa: Pokrój kurczaka na kawałki, a następnie wymieszaj go z przyprawą curry. Odstaw na chwilę.
  2. Smażenie warzyw: Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę przez 5 minut. Dodaj pokrojoną w słupki marchewkę i paprykę, smaż kolejne 10 minut.
  3. Dodanie kurczaka: Do warzyw dodaj kawałki kurczaka, czosnek i imbir. Smaż przez 5 minut.
  4. Przygotowanie sosu: Wlej mleczko kokosowe, bulion i pastę curry. Gotuj przez 10 minut, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie dobrze ugotowany.

Kurczak curry to pyszne, aromatyczne danie, które najlepiej smakuje z ryżem basmati lub chlebkiem naan.