Zupa szczawiowa – klasyczny przepis na wiosenną zupę

Zupa szczawiowa to tradycyjne danie, które zachwyca lekkością, świeżością i kwaskowatością. Doskonała na wiosnę, pełna witamin i smaku. Zrobiona na bulionie mięsnym i świeżym lub konserwowym szczawiu, jest szybka do przygotowania, a jej intensywny smak przypadnie do gustu każdemu.

Jakie składniki będą potrzebne?

Na zupę:

  • 500 g żeberka wieprzowe
  • 400 g skrzydła indyka
  • 500 g świeżego szczawiu (lub 300 g szczawiu ze słoika)
  • 2 litry wody
  • 1 średnia marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek pora (ok. 10 cm)
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki:

  • Ziemniaki gotowane w całości
  • Jajka gotowane na twardo
  • Siekany szczypiorek

Jak przygotować zupę szczawiową?

  1. Gotowanie bulionu: W dużym garnku zagotuj żeberka i skrzydło indyka z marchewką, pietruszką, selerem i porem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, a także sól. Gotuj przez około 1,5 godziny.
  2. Przygotowanie składników: Z rosołu wyjmij mięso i warzywa. Marchewkę pokrój w kostkę, a mięso oddziel od kości.
  3. Dodanie szczawiu: Do czystego rosołu dodaj posiekany świeży szczaw i gotuj przez kilka minut. Jeśli używasz szczawiu ze słoika, dodaj go teraz.
  4. Śmietana: Zmieszaj śmietanę z mąką w miseczce, dodaj trochę gorącej zupy, aby zahartować śmietanę. Następnie wlej do garnka.
  5. Gotowanie: Gotuj przez kilka minut, dopraw do smaku i podawaj z ziemniakami, jajkami na twardo oraz posypaną szczypiorkiem.

Zupa szczawiowa to pyszna, pełna smaku potrawa, która wprowadzi wiosenny nastrój do każdego posiłku!