Babka piaskowa – puszysta, delikatna i idealna do kawy

Babka piaskowa to jedno z najbardziej klasycznych i lubianych ciast, które zawsze się udaje. Jest lekka, krucha i ma delikatnie maślany smak. Doskonale pasuje do popołudniowej kawy, herbaty i świetnie sprawdza się na świątecznym stole. Jej nazwa pochodzi od charakterystycznej, lekko sypkiej konsystencji, którą uzyskuje się dzięki odpowiednim proporcjom mąki ziemniaczanej. Sprawdź sprawdzony przepis na idealną babkę piaskową!

Składniki na babkę piaskową

  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste)

Jak zrobić klasyczną babkę piaskową?

1. Przygotowanie ciasta

  1. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Najlepiej użyć miksera i miksować przez kilka minut, aż masa będzie lekka i puszysta.
  2. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując na średnich obrotach.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
  4. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy maślanej, mieszając delikatnie szpatułką lub na niskich obrotach miksera. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, możesz dodać 2 łyżki mleka.

2. Pieczenie babki

  1. Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz mąką lub bułką tartą.
  2. Przelej ciasto do formy, wyrównaj wierzch.
  3. Piecz w temperaturze 170°C (góra-dół) przez około 45–50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  4. Po upieczeniu pozostaw babkę w formie na 10 minut, a następnie delikatnie wyjmij i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

3. Dekorowanie

  1. Najprostsza i najpopularniejsza wersja to posypanie babki cukrem pudrem.
  2. Możesz także polać ją lukrem cytrynowym (cukier puder + sok z cytryny).
  3. Jeśli lubisz bardziej intensywne smaki, przygotuj polewę czekoladową i oblej nią wierzch babki.

Jak podawać babkę piaskową?

Babka piaskowa smakuje najlepiej świeża, choć dobrze przechowywana (np. pod przykryciem lub w szczelnym pojemniku) zachowuje swoją delikatność przez kilka dni. Doskonale komponuje się z filiżanką kawy, herbaty lub gorącego kakao.

Ciekawe wariacje babki piaskowej:

  • Babka piaskowa marmurkowa – połowę ciasta wymieszaj z kakao i przelej do formy warstwami, tworząc efekt marmuru.
  • Babka cytrynowa – do ciasta dodaj skórkę i sok z cytryny, dzięki czemu będzie bardziej orzeźwiająca.
  • Babka waniliowa z bakaliami – możesz dodać rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub posiekane orzechy, aby wzbogacić smak.

Babka piaskowa to jeden z tych wypieków, które nigdy się nie nudzą – delikatna, puszysta i zawsze pyszna, niezależnie od okazji!