Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany Dzisiaj zdrowa wersja budyniu, przecież w święta nie samymi ciastami człowiek żyje, a i taki małokaloryczny deser dobrze nam zrobi po wigilijnej uczcie. Ja szczerze już się nie mogę doczekać barszczu z uszkami, pewnie jak co roku na tym się skończy moja przygoda – i brzuch mi pęknie!

Za zimna nie przepadam co prawda, bo ze mnie raczej ciepłolubny ludek, ale smaki pomarańczy, cynamonu, żurawiny to jedne z moich ulubionych. Takiej propozycji nie mogło zabraknąć na moim blogu. Budyń jest bardzo prosty w przygotowaniu i oprócz funkcji deserowej może być służyć również jako zdrowe, pożywne śniadanie. Pychotka!

SKŁADNIKI(2 porcje):

90 g kaszy jaglanej Młyn Kopytowa (na hasło kuchennykodeks 10% rabatu na wszystko!!)

450 ml mleka roślinnego lub krowiego

1 banan

3 kostki gorzkiej czekolady

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka miodu

1 pomarańcza

WYKONANIE:

1. Kasze jaglaną, za pomocą sitka, dokładnie opłucz pod zimną wodą. 

2. Gotową kasze połącz z połową mleka roślinnego (lub krowiego) i gotuj ok. 15 minut aż kasza całkowicie wchłonie mleko. Do jeszcze ciepłej kaszy wrzuć czekoladę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

3. Do ostygnięte kaszy dodaj banana, cynamon, miód i resztę mleka. Całość zblenduj na gładką, gęstą masę (ma przypominać budyń i być lekko kleista).

4. Przełóż do miseczek  i podawaj z pomarańczami. 

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.