Czekoladowe brownie z fasoli

Czekoladowe brownie z fasoli Tak, dobrze widzicie… z fasoli! Pierwszy raz ciasto z fasoli jadłam u koleżanki kilka dni temu – smak mnie bardzo zaskoczył, w ogóle nie jest fasolowy! Postanowiłam sama coś wykombinować i oto jest moje ulubione brownie w wersji bezglutenowej!

Brownie jest bardzo wilgotne, lekko ciągnące się niczym krówka, a w smaku tak boskie, że chciałoby się zjeść. Nie sugerujcie się kompletnie tą fasola i naprawdę spróbujcie,a będziecie pozytywnie zaskoczeni. Mój blender odmówił trochę posłuszeństwa i trafiły się większe kawałki fasoli, a mimo to i tak nie było jej czuć 😮 

SKŁADNIKI(FOREMKA 20×20):

430 g fasoli czerwonej z puszki

65 g masła orzechowego

2 łyżki gorzkiego kakao

70 g płatków owsianych

szczypta soli

40 g miodu

50 g oleju kokosowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

45 g gorzkiej czekolady

WYKONANIE:

1. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) zmiksuj ze sobą za pomocą blendera do uzyskania gładkiej masy. Gdyby fasola nie zmiksowała się całkowicie można ją dognieść widelcem.

2. Do masy dodaj połamaną czekoladę i całość wymieszaj. 

3. Foremkę o wymiarach 20×20 wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na to masę i wyrównaj.

4. Brownie piecz w temp. 180 stopniach przez 16-18 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

 

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.