Ciasto 3 bit bez pieczenia

Ciasto 3 bit bez pieczenia Zgodnie z tym jak głosowaliście na InstaStories dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto 3 bit. Zanim do tego przejdziemy chciałabym Was serdecznie zaprosić na mojego INSTAGRAMA – tam czeka na Was super konkurs, w którym do wygrania jest ekspres do kawy!

Co do ciasta to zamiast domowego budyniu spokojnie możecie użyć tego z torebki i zrobić go zgodnie z opisiem na opakowaniu – wtedy go także wymieszać z masłem. Dla mnie karmelowiec (lub 3bit) to obowiązkowa pozycja świąteczna! Jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki, a do tego przepyszny! Nie znam osoby, której by nie smakował. Najgorsze jest to, że niestety znika w mgnieniu oka…

SKŁADNIKI (FORMA 20×24):

330 ml mleka

155 g masła lub margaryny

pół szklanki cukru

1,5 łyżki maki pszennej

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

460 ml śmietany kremówki

2 fixy 

2 łyżeczki cukru pudru

48 herbatników

315 g kajmaku

kakao do posypania

WYKONANIE:

1.MASA BUDYNIOWA: Połowę mleka postaw w garnuszku na małym ogniu, w międzyczasie wymieszaj drugą połowę z cukrem i mąkami. Gdy mleko zacznie się gotować wlej drugą połówkę i mieszaj do czasu, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

2. MASA BUDYNIOWA: Masło rozmiksuj na gładką, jasną masę i dodawaj partiami ostygnięty budyń do czasu, aż składniki całkowicie się połączą.

2. Spód foremki wyłóż herbatnikami (jeden obok drugiego). Wysmaruj masa kajmakową, tworząc równą warstwę.

3. Na warstwę kajmakową rozłóż herbatniki, na to masę budyniową i ponownie herbatniki. Wsadź do lodówki na min. 1 godzinę.  

4. Przed podaniem ubij śmietanę kremówkę z fixem i cukrem. Gotową bitą śmietanę wyłóż na herbatniki z pkt. 3, a wierzch posyp obficie kakao. 

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.