Zdrowe paluszki brokułowe

Zdrowe paluszki brokułowe Super jako przekąska, dodatek do obiadu czy skromna kolacja. Dodatkowo fajna alternatywa dla wszystkich niejadków warzywnych – można tu przemycić trochę witaminowych dobroci, a nikt się nie zorientuję.

Ja dzisiaj podałam paluszki z keczupem, ale śmiało będzie pasował także domowy sos czosnkowy. Najlepiej oczywiście smakują jeszcze ciepłe, tyle co wyciągnięte z piekarnika – extra chrupiące. Co do przypraw to oczywiście wszystko pozostawiam w Waszych rękach, ja w przepisie podałam tylko swoją propozycję – i pamiętajcie! Czytajcie etykiety… Żeby w przyprawach były przyprawy, a nie jakieś dziadostwo na E… 

Mam wrażenie, że zima jest tuż za rogiem, dlatego kochani umilajcie sobie czas pysznym jedzonkiem 🙂

SKŁADNIKI (12-16 SZTUK):

1 brokuł

1 jajko

30 g sera żółtego

1/4 szklanki bułki tartej

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

WYKONANIE:

1. Brokuły wrzuć do gotującej się wody i po 1 minucie odcedź. Odstaw do ostygnięcia.

2. Ostygnięte brokuły dokładnie posiekaj do uzyskania lekkiej papki, dodaj jajko, ser żółty, bułkę tartą i przyprawy (możesz użyć tych z przepisu albo innych, ulubionych)

3. Uformuj grubsze paluszki o długości 3-5 cm i odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. Piecz paluszki  w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut. Po tym czasie odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze 5-8 minut. 

5. Gotowe paluszki podawaj z keczupem lub sosem czosnkowym.

 

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.