Zapiekany kalafior w sosie serowym

Zapiekany kalafior w sosie serowym Jak ostatnio na zakupach dorwaliśmy ser cheddar to nie ma dnia bez niego. Dzisiaj to już całkiem polecieliśmy z dawką serową. Nie wiem czy Wy też tak macie, ale ja na ser muszę mieć czas – jest taki kiedy w ogóle nie mam na niego ochoty i najlepiej jakby kanapki z serem w ogóle nie istniały.

Przychodzi i taki jednak, że mogę go jeść tonami – ze skrajności w skrajność 😛 Dzisiaj zapraszam Was na zapiekany kalafior z prostym i szybkim sosem serowym. Tak bardzo mi posmakował ten sos, że już mam koncepcje na kolejne danie – makaron z tym sosem, z pomidorami suszonymi i szynką parmeńską! Co do dzisiejszej zapiekanki to możecie ją użyć jako danie, np. kolacje, ale będzie też stanowił taki kalafior fajny dodatek do mięsa 😀 troszkę tuczący, ale co tam – dobre jedzonko zawsze przyjmę 🙂

SKŁADNIKI (2-4 PORCJE):

500 g kalafiora

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka sezamu

1 łyżeczka nasion chia

1 łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz do smaku

30-40 g sera cheddar do posypania wierzchu

WYKONANIE:

1. Różyczki kalafiora gotuj w osolonej i zagotowanej wodzie przez 4-5 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. 

2. Gotowy kalafior posyp przyprawami i polej oliwą, a następnie całość dokładnie wymieszaj. 

3. Naczynie żaroodporne o wymiarach (21cmx5cmx14cm) wyłóż kalafiorem, całość polej sosem serowym i posyp serem.

4. Zapiekankę piecz w temp. 180 stopni przez 30 minut.

SKŁADNIKI NA SOS SEROWY:

45 g masła

30 g mąki

400 ml mleka

80 g sera cheddar

WYKONANIE SOSU:

1. Masło roztop w garnuszku, dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie mątewką. Pozostaw na średnim ogniu i dolewaj mleka cały czas mieszając, tak aby nie powstały grudki.

2. Dodaj starty ser i mieszaj do czasu, aż całkowicie się rozpuści.

3. Gotuj sos 5-8 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. 

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.