Tarta z porem i cukinią

Tarta z porem i cukinią Dzisiaj na kolacje prawdziwa uczta. Moja ulubiona tarta, którą robię już po raz 4 albo i 5, a jeszcze nigdy nie pojawiła się na blogu. Z racji tego, że obiecałam Wam teraz przepisy obiadowe to jest i ona. 

Jeszcze cieplutka, tyle co wyciągnięta z piekarnika. Jeśli chodzi o ciasto to tutaj zamiast kruchego jest ciasto z dodatkiem twarogu i powiem Wam, że taka wersja mi odpowiada. A tak w ogóle to rozpoczął się miesiąc, który lubię najmniej… Nie wiem czemu, ale listopada bardzo mnie rozleniwia i wprawia w smutny nastrój – dobrze, że przygotowując dla Was przepisy mogę sobie go poprawić pysznym jedzonkiem 🙂 A już niedługo na blogu przepis na ogrzanie organizmu, kto zgadnie co to będzie? :*

SKŁADNIKI NA FARSZ (FORMA 32X11):

125 g pora

190 g cukini

2 łyżki oliwy

2 łyżeczki tymianku

sól i pieprz do smaku

100 g pomidorków

SKŁADNIKI NA CIASTO:

125 g mąki orkiszowej (lub pszennej) Młyn Kopytowa

60 twarogu

2 łyżki oliwy

30 ml wody

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

120 g gęstej śmietany lub jogurtu

1 jajko

2 łyżki mleka

WYKONANIE:

1. Por pokrój w drobne paseczki. W garnku rozgrzej oliwę i dodaj pokrojony por, a całość duś ok. 5 minut. 

2. Do pora dodaj pokrojoną w kostkę lub startą na grubych oczkach cukinie, tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość ponownie duś 3-5 minut. Odstaw do ostygnięcia na ok. 10 minut.

3. Mąkę orkiszową (lub pszenną) przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i zamieszaj. Dodaj twaróg, oliwę, wodę i sól. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta.

4. Foremkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż rozwałkowanym ciastem. Na ciasto dodaj przygotowany por i cukinie, a całość zalej połączonym ze sobą jajkiem, jogurtem i mlekiem. Na wierzch ułóż pomidorki.

5. Całość piecz w temp. 180 stopni przez 30-35 minut.

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.