Pizza hawajska a’la Katie

Pizza hawajska a’la Katie Tak jak ostatnio obiecałam dzisiaj mam dla Was przepis na pizze inspirowaną przepisem z ksiązki What Katie ate. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie i dodatkowo zmieniłam mąkę pszenną na orkiszową.

Wy jak najbardziej możecie użyć zwykłej, pszennej mąki, aczkolwiek mi bardziej odpowiada smak ciasta orkiszowego. Pizza hawajska – czyli pyszna prostota. Ananas, pomidory, dobra szynka i mozzarela. Lubicie takie obiady/kolacje?

SKŁADNIKI NA PIZZE HAWAJSKĄ (2 pizze):

200 g mąki orkiszowej Młyn Kopytowa

30 g świeżych drożdży

150 ml mleka

łyżka oliwy z oliwek

szczypta soli

szczypta cukru

300 g ananasa z puszki

150 g pomidora

8 plasterków szynki szwardzwaldzkiej

250 g sera mozzarella 

100 g passaty pomidorowej

1 łyżeczka czosnku

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka oregano

WYKONANIE:

1. Mąkę, świeże drożdże, oliwę z oliwek, szczyptę soli i cukru wymieszaj w misce.

2. Do całości dodaj  mleko i wyrób ciasto (jeśli nie będzie gładkie i elastyczne dolej jeszcze mleka). Ciasto podziel na 2 części, przykryj i odstaw na 30 minut.

3. W tym czasie pokrój ananasa i pomidory w bardzo drobną kosteczkę i dostaw na sitko, aby zbędna woda odciekła (ok.10 minut). Po tym czasie przypraw czosnkiem i bazylią.

4. Gotowe ciasto rozwałkuj na 2 cienkie pizze o średnicy 30-32 cm. Każdą z nich posmaruj passatą pomidorową, posyp oregano, wyłóż salsą ananasowo-pomidorową, a na to poukładaj szynkę i plastry sera mozzarella.

5. Piecz pizze w temp. 250 stopni przez 10-12 minut.

Kuchenny kodeks

2 Comments

  1. Uwielbiiam takie szybkie przepisy na pizze, super 👌🏻 Na pewno skorzystam i zrobię niespodziankę moim bliskim 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.