Kubeczki z ciasta francuskiego z jajkiem, bekonem i serem

Kubeczki z ciasta francuskiego z jajkiem, bekonem i serem Jak z Waszymi porankami? Ja uwielbiam długie, wolne, z filiżanka kawy, w piżamie, szlafroku i z dobrym jedzonkiem. Wiem, że większość z Was na takie frykasy może sobie pozwolić tylko w niedziele…

Pociesza Was, że za kilka miesięcy i mi skończy się ten poranny luzik. Status studenta zniknie nieubłaganie i trzeba będzie poważnie podejść do życia haha 😀 

Jajka, jajeczka na śniadanie z bekonem i serem cheddar – wiem, że to nie Wielkanoc tylko bliżej bożego narodzenia, ale dobre jajo nie jest złe. Trochę kalorii to ma, ze względu na ciasto francuskie czy chodźmy ser – ale za to możemy zaczynać poranek jak milioner – z milionem kalorii na talerzu! 

SKŁADNIKI NA 6 KUBECZKÓW:

1 opakowanie ciasta francuskiego

6 jajek

3 plasterki boczku lub szynki parmeńskiej pokrojone wzdłuż (6 części)

40 g sera cheddar

2 łyżki mleka

WYKONANIE:

1. Ciasto francuskie podziel na 6 kwadratów o wymiarach 12 cm x 12 cm.

2. Foremkę na muffinki wysmaruj odrobiną oliwy z oliwek i wyłóż kwadratami z pkt.1, tak aby utworzyły się kubeczki. Spód każdego z nich nakłuj widelcem. 

3. Gotowe kubeczki wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ryż, kaszę lub kulki ceramiczne do obciążenia. Całość piecz 10 minut w temp. 180 stopni.

4. Po 10 minutach usuń obciążenie i piecz ponownie 10-12 minut.

5. Gotowe kubeczki wyłóż połówką boczku (lub szynki), wbij jajo, a wierzch posyp serem i ziołami  

6. Całość piecz w temp. 180 stopni przez ok. 12-15 minut.

 

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.