Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą

Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo sobie cenie szybkie i smaczne rozwiązania w kuchni. Dodatkowo lubię takie potrawy, które mogą składać się ze wszystkiego co mamy w lodówce.

I tak powstał dzisiejszy wpis – sakieweczki, pieroszki, kieszonki czy trójkąty – każdy wie o co chodzi. W środeczku szpinak, ricotta i ulubiona przyprawy. Smaczna kolacja gotowa w 30 minut. 

Zastanawiam się czemu w bajkach tak bardzo straszą szpinakiem i brokułem? Co do brokuła nigdy nie miałam wątpliwości, ale szpinak zawsze wzbudzał u mnie niechęć, kojarzył się z krową i czymś bardzo kwaśnym. Właściwie to dopiero od jakiś 5 lat jestem szpinaklove. A Wy jakie stosunki macie z tą roślinką? 😛

SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego

500 g szpinaku

250 g sera ricotta

1 żółtko + 2 łyżki mleka

czosnek granulowany

sól

pieprz

WYKONANIE:

1. Świeży szpinak przysmaża na patelni aż zmniejszy objętość, a jeśli używasz zamrożonego to za pomoc patelni rozmroź go.

2. Gotowy szpinak połącz z serem ricotta i przyprawami.

3. Ciasto francuskie podziel na kwadraty o wymiarach 7×7, następnie każdy lekko rozwałkuj.

4. Na połówkę każdego kwadratu wyłóż łyżkę farszu. Złóż w trójkąt (jak pierogi).

5. Całość posmaruj żółtkiem z mlekiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. 

 

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.