Chili con carne

Chili con carne Czyli po prostu chili z mięsem. U mnie dzisiaj w łagodniejszej i bardzo prostej wersji – to jedno z tych dań, które możemy zrobić w 1 garnku, a to ma swoje zalety! Im mniej do mycia tym lepiej! Chyba powoli się przestawiam na tryb przepisów obiadowych. Nie taki diabeł straszny jak go malują.

Dzisiejszy dzień minął totalnie „slow” – ale koniec tego dobrego, choroba odeszła, jutro zajęcia na 8 i czas coś w końcu się ruszyć. Nie wiem jak Wy, ale ja swoją formę robie na zimę i całkiem nieźle się trzymam, a na lato totalnie puszczam hamulcem i niech się dzieje wola nieba.

Lody, ciacha, czekolada, grille, kiełbaski wszystko w hurtowych ilościach. Dziwna jestem, to na co zapracuje w zimie, tracę w 1 miesiąc w lecie, a tegoroczne lato niestety było bardzo leniwe. 

Także… coraz zimniej, koce pewnie wyciągnięte to czas się rozgrzać pikantnym daniem, z pomidorami, kukurydzą, fasolą i porządną dawką miecha! 

SKŁADNIKI (4 PORCJE):

500 g mięsa wieprzowo-wołowego 

1 puszka pomidorów

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 puszka kukurydzy konserwowej

1 puszka fasoli w puszce

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka chili

5-6 kropli tabasco 

majeranek, pieprz i sól do smaku

WYKONANIE:

1. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso mielone, dokładnie posiekać i smażyć, aż całkowicie się zetnie.

2. Do gotowe mięsa dodać koncentrat pomidorowy, pomidory w puszcze i wszystkie przyprawy. Całość gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10-15minut.

3. Dodać fasolę, kukurydze i ponownie gotować na małym ogniu po przykryciem ok. 20-30 minut.

4. Podawać z ryżem.

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.