Burgery z kurczakiem w płatkach kukurydzianych

Burgery z kurczakiem w płatach kukurydzianych Mój ulubiony burger z dzieciństwa – jeszcze wtedy była to dla mnie buła z kotletem 😀 a dzisiaj już tak ładne i profesjonalnie burger. Uwielbiam takie dana, przypominają mi dzieciństwo, jak chodziłam z tatem „po górkach” i naszym jedzonkiem były takie buły. 

Dzisiaj z domowymi bułkami, sałatą, serem żółtym, pomidorem i kurczakiem panierowanym płatkami kukurydzianymi. Całość dopełniona prostym sosem curry.  Bardzo męsko i pożywnie. Powiem Wam, że ja zjadłam 2 buły i jedyne o czym myśle to pójście spać. Mój żołądek zaraz pęknie, ale niestety ze mnie taka świnka, że jak mi coś smakuje to musze zjeść do ostatniego okruszka 😀 

SKŁADNIKI NA 6 BUŁEK:

400 g mąki

10 g świeżych drożdży

250 ml letniej wody

8 g soli 

50 g siemienia lnianego lub słonecznika (opcjonalnie)

1 żółtko

1 łyżka wody

sezam do posypania (opcjonalnie)

WYKONANIE:

1. Mąke pszenną połącz z drożdżami, siemię i solą, a następnie dokładnie wymieszaj. Dolej wodę i całość wyrabiaj ok. 10 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.

2. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 6 części i uformuj 6 małych kul, poukładaj na blaszce zachowując odstępy. Przykryj i odstaw na 35 minut.

3. Gotowe bułki posmaruj żółtkiem z wodą i posyp odrobiną sezamu.

4. Piecz w temp. 210 stopni przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia i przekrój na pół.

SKŁADNIKI NA SOS CURRY:

150 g majonezu

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki czosnku

1/2 łyżeczki kolendry

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

3-6 kropelek tabasco, w zależności jak ostry sos chcemy

WYKONANIE:

1. Połącz majonez z sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami. Odstaw do lodówki. 

SKŁADNIKI NA BURGERY (6 SZTUK):

6 bułek

sos curry

12 plasterków pomidora

6 plastrów sera Gouda

12 liści sałaty

300 g piersi z kurczaka

120 g płatków kukurydzianych

1 jajko

2 łyżki przyprawy do kurczaka

olej do smażenia

WYKONANIE:

1. Pierś z kurczaka podziel na 6 części wielkości bułki.

2. Jajko roztrzep z przyprawą do kurczaka. Na osobny talerz pokrusz płatki kukurydziane. Gotowe filety maczaj w jajku, a następnie w płatkach. Smaż na oleju.

3. Obie części bułki wysmaruj sosem curry. Na spód połóż sałatę, 2 plasterki pomidora, kurczaka, ser i ponownie sałatę. Przykryj górą bułki. 

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.