Tort z kremem bananowym i Milki Way

Tort z kremem bananowym i Milki Way Na szczęście udało mi się dzisiaj zrobić zdjęcie tortu i drugie na szczęście, że udało się go przewieźć 160 km! Cały i „zdrowy” dotarł na miejsce, a w dodatku okazało się to połączenie mega smakowite. Dobra już kończę, nie przedłużam wstępu i podaje Wam przepis na torcik.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

PRZEPIS ZNAJDZIECIE > TUTAJ <

SKŁADNIKI NA MASĘ BANANOWĄ:

250 g serka mascarpone

400 ml śmietany kremówki

100-120 g cukru pudru

3 banany

SKŁADNIKI NA MASĘ MILKI WAY:

3 białek jaj

55 g cukru

200 g masła w temp. pokojowej

szczypta soli

3-5 batoników Milki Way

WYKONANIE MASY BANANOWEJ: 

1. Serek mascarpone zmiksuj z bananami, aż do uzyskania gładkiej masy.

2. Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodawaj łyżka po łyżce cukier puder.

3. Następnie dodaj do ubitej śmietany łyżka po łyżce mascarpone z bananami i miksuj na niskich obrotach. Pamiętaj, że proces miksowania nie może trwać zbyt długo, bo śmietanka kremówka może się zwarzyć. 

WYKONANIE MASY MILKY WAY:

1. Batoniki Milky Way podziel na kilka części i roztop w kąpieli wodnej (metalową miskę lub małe naczynie żaroodporne postaw na garnek z gotującą się wodą). Pozostaw do przestudzenia.

2. Białka połącz z cukrem, szczyptą soli i postaw nad kąpiel wodną (woda w garnku powinna lekko się gotować i pamiętaj, że nie może dotykać miski). Ubijaj białka na niskich obrotach, a gdy cukier przestanie być wyczuwalny, zdejmij miskę z kąpieli wodnej i ubijaj na dużych obrotach do czasu, aż miska całkowicie ostygnie.

3. Do ubitych białek dodawaj małe kawałki masła w temp. pokojowej,  za każdym razem dokładnie miksując.

4. Gdy dodasz całe masło zwiększ obroty na maksymalne – gdyby masa się zważyła nic się nie przejmuj i miksuj dalej ok. 4-5 minut do uzyskania gładkiej masy.

5. Do masy dodawaj partiami roztopione batoniki i dokładnie miksuj do połączenia składników.

WYKONANIE TORTU:

1. Biszkopt podziel na 2-3 części i środek wypełnij masą bananową. Wsadź do lodówki na ok. 30 minut.

2. Wierzch tortu wyłóż masą Milki Way, opcjonalnie można zrobić wzorki tylką i pozostaw w lodówce przynajmniej 2-3 godziny.

3. Można dodać jakieś ozdoby, np. posypka kakao, kolorowe cukierki.

 

 

Kuchenny kodeks

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.