Słodka bułka orkiszowa

Słodka bułka orkiszowa Czy może być coś lepszego niż takie śniadanie? Ja co prawda bułkę upiekłam wczoraj i została prawie cała zjedzona na kolację, ale załapałam się jeszcze na kromeczkę dzisiaj rano 🙂 Dodatki dowolne – czekolada, dżem, marmolada. Ja w tą paskudną pogodę potrzebowałam czegoś na poprawę humoru i padło na moją największą miłość 😀 Takie śniadania nie zdarzają się zbyt często, ale jedno jest pewne – humor na cały dzień gwarantowany!

SKŁADNIKI (2 BUŁKI):

450 g maki orkiszowej Młyn Kopytowa

50 g świeżych drożdży

3 żółtka

250 ml mleka

50 g masła + do posmarowania keksówek

3-4 łyżki cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 łyżeczka soli

WYKONANIE:

1.  Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i łyżeczką soli.

2. Mleko podgrzej (musi być letnie – nie może być gorące), dodaj masło i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. 

3. Do mąki dodaj drożdże, żółtka i rozpocznij wyrabianie (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego). Wlewaj powoli letnie mleko i cały czas wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta.

4. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut. Po 30 minutach ponownie krótko zagnieć i odstaw na kolejne 30 minut.

5. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, uformuj ruloniki, a następnie wsadź do 2 keksówek wysmarowanych oliwą lub masłem. Odstaw na 20-3o minut, aż bułki wypełnią całą foremkę.

6. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.

 

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.