Pudding chia z sosem śliwkowym

Pudding chia z sosem śliwkowym Trochę się rozchorowałam, więc ze smakiem i apetytem trochę słabo, ale trzeba sobie jakoś poprawić humor, szczególnie takim pysznym śniadaniem. Ostatnio zapraszałam Was na bezglutenowe ciasto ze śliwkami, a dzisiaj na pyszne śniadanie, zdrowe śniadanie. Choć deser też może być!

Tak się zastanawiałam jak połączyć śliwki z czymś, żeby wyszło fajne śniadanie – jaglanka czy płatki owsiane zbyt oczywiste, choć swoją drogą mam w planie także taki przepis 😛 Wymyśliłam więc połączenie jogurtu naturalnego z nasionami chia, żeby był fajny gęsty pudding, a do tego śliwki gotowane z odrobiną cukru i jak to się mówi rozmemłane 😀 Stworzył się fajny sosik, nada się także do polania np. kaszy jaglanej – mmm! 

Macie jakieś pomysł na jesienne wieczory? Jakieś ciekawe filmy? Ostatnio zaczęłam oglądać serial Chef Tables – dokument o wybitnych kucharzach i powiem Wam, że jestem w szoku! Wkrótce pojawi się wpis z przedstawieniem jednego z nich, jest co pooglądać i o czym poczytać, więc może takie artykuły byłyby na stałe 😀  Oprócz oglądania seriali i tego, że studia zaczęły się na dobre – wzięłam się w końcu za puzzle, wciąga jak wiks, ale też mega mnie denerwuje jak nie mogę znaleźć pasującej części haha  🙁 pogoda niestety nie dopisuje, więc trzeba sobie radzić 🙂

SKŁADNIKI(2 małe porcje lub 1 duża):

100 g jogurtu naturalnego

3 łyżki nasion chia

1-2 łyżeczki miodu

3 śliwki 

30-50 ml wody

1 łyżeczka cukru kokosowego, ksylitolu

WYKONANIE:

1. Jogurt naturalny, nasiona chia i miód dokładnie połącz. Odstaw na 15 minut.

2. Po 15 minutach miksturę z punktu 1 ponownie dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Najlepiej przygotować to wieczorem, a rano się zajadać.

3. Śliwki pokrój na małe kawałki, zalej wodą i dodaj cukier. Całość w garnuszku gotuj na średnim ogniu, a gdy śliwki się rozwalą i puszczą soki, zmniejsz na mały ogień i gotuj ok. 5-8 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

4. Do słoiczków lub miski wlej sos śliwkowy, a na to nasiona chia z jogurtem.

 

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.