Pavlova z karmelizowanymi jabłkami

Pavlova z karmelizowanymi jabłkami Dzisiaj słodka panieneczka z karmelizowanymi jabłkami. Wiem, że ostatnio tylko jabłka, gruszki i śliwki na blogu (będą jutro), ale trzeba korzystać póki jest sezon. Poza tym to jedne z moich ulubionych owoców tego roku, na samą myśl o słodkich, soczystych jabłka burczy mi w brzuchu!

Pavlova to torcik bezowy – niby łatwy, a jednak tak trudny. Tak naprawdę to cała filozofia polega na odpowiedniej temp. pieczenia i odpowiednim czasie suszenia bezy, najlepiej żeby było to min. 3 godzinki – wiadomo nie zawsze mamy tyle czasu, ale warto poświęcić 1 dzień na upieczenie bezy, by na następny zajadać się pysznym deserem.

SKŁADNIKI NA PAVLOVA:

4 białka

150 g cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

1. Białka z cukrem postaw nad kąpiel wodą, mieszaj tak aby cały cukier się rozpuścił. Następnie przełóż do miksera i ubijaj do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.

2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, uformuj z ubitej bezy pavlovą (koło o średnicy 20-22 cm) z lekkim wgłębieniem na środku. 

3. Beze piecz w temp. 120 stopni przez 30 minut, następnie w temp. 100 stopni susz beze min. 2-3 godziny.

4. Na środek bezy wyłóż krem i karmelizowane jabłka.

SKŁADNIKI NA KREM I JABŁKA:

2 jabłka

4 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki wody

140 g serka np. łaciate

200 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3 łyżki cukru

WYKONANIE:

1. Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki.

2. Na patelnie wsyp cukier, jabłka i cynamon. Dodaj wodę i całość smaż ok. 10 minut aż jabłka uzyskają złoty kolor i będą lekko miękkie. Odstaw do przestygnięcia.

3. Serek zmieszaj z cukrem pudrem i ekstraktem. Następnie dodawaj łyżka po łyżce ubitą śmietanę kremówkę. Całość chwilę mieszaj do połączenia składników. 

 

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.