Owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką No i tak jak obiecałam są i jesienne owoce pod słodką, chrupiącą kruszonką. Takie desery to ja lubię! Są proste w przygotowaniu, a do tego (co dla niektórych jest najważniejsze) bardzo szybkie. Na pewno znacie taki scenariusz, że goście wpadają do Was niespodziewanie, a Wy macie w lodówce tylko masło, światło, a poza lodówką kilka owoców. Wtedy nie ma lepszego rozwiązania niż taki deser.

Muszę się Wam pochwalić, że z wczoraj została nam 1 foremka, więc dzisiaj mieliśmy pyszne śniadanko. I tak sobie myślę, że masło można zastąpić jakimś zdrowszym tłuszczem, mąkę pszenną – żytnią lub orkiszową, a cukier miodem i wychodzi pyszne, zdrowe śniadanko. Oczywiście spróbuję takie rozwiązania i z pewnością podzielę się z Wami przepisem :*

SKŁADNIKI (2 foremki 15×20):

3 jabłka

350 g śliwek

1  łyżka masła 

1 łyżeczka cynamonu

1-2 łyżki cukru

KRUSZONKA:

100 g mąki pszennej

100 g masła

50 g płatków jaglanych lub owsianych

1-2 łyżeczki cynamonu

WYKONANIE:

1. Jabłka i śliwki dokładnie umyj i osusz. Jabłka obierz i pokrój razem ze śliwkami w średnią kostkę lub małe paski. 

2. Gotowe owoce posyp cynamonem, cukrem i podsmaż 2-3 minuty na średnim ogniu na patelni. 

3. Przygotowanie kruszonki: Mąkę pszenną połącz z zimnym masłem, płatkami i cynamonem. Całość zagniataj rękami do uzyskania konsystencji kruszonki.

4. 2 foremki żaroodporne wysmaruj odrobiną tłuszczu. Każdą wyłóż obficie wcześniej przygotowanymi owocami, posyp kruszonką i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. 

 

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.