Mini szarlotki

Mini szarlotki I znowu pora kolacji, a ja tutaj Was kuszę słodkościami. Na szczęście porcje są małe, więc można sobie pozwolić na takie „małe co nieco” nawet na diecie. Co to byłaby za jesień bez ciepłej szarlotki? Dzisiaj zamiast dodatku cynamonu, postawiłam na dodatek w formie przyprawy korzennej i przez to w całym domu czuć święta haha!

Po tym jak wstałam o 6 rano(!!!), ogarnęłam się i wyszłam z domu, biegłam na tramwaj tak, że mało nóg nie połamałam – okazało się, że zajęcia trwały 20 minut i wróciłam zaraz do domu… No i po co? Mogłam spać i spać, a nie się wygłupiać i wstawać 😛 dlatego w nagrodę należy mi się ta szarlotka jak „psu buda” 😀 

SKŁADNIKI(4 tartaletki):

150 g mąki orkiszowej

110 g zimnego masła

szczypta soli

2 łyżeczki cukru

3 łyżki zimnej wody

1 jabłko

2 płaskie łyżeczki cukru

1 łyżeczka przyprawy korzennej lub cynamonu

WYKONANIE: 

1. Masło pokrojone na kawałki wstaw do zamrażalki na 5 minut. Mąkę, cukier, sól wymieszaj razem i dodaj zimne masło. Wyrób ręcznie lub mikserem do momentu aż całość będzie przypominać kruszonkę.

2. Dodaj zimną wodę i miksuj do połączenia składników. Ciasto przełóż na blat, rozpłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.

3. Jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki. Wymieszaj je razem z cukrem i przyprawą korzenną. Odstaw.

4. Gotowe ciasto rozwałkuj na 8 cienkich kółek. Tartaletki wysmaruj masłem i wyłóż spód i boki 1 kółkiem, następnie wsyp jabłka z punktu 3 i przykryj kolejny kółkiem. Na środku każdej szarlotki zrób małe dziurki.

5. Piecz w temp. 200 stopni przez 30 – 40 minut (wierzch powinien być złocistego koloru).

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.