Mini pavlove z musem czekoladowym

 

Mini pavlove z musem czekoladowym Tak jak obiecałam dzisiaj słodkie, mini pavlove z dodatkiem musu czekoladowego i lekko kwaśnych pomarańczy. Są na świecie takie desery, które nigdy mi się nie znudzą – to właśnie bezy!

A jeśli o nich mowa to zrobienie pięknej śnieżnobiałej bezy, który wyjdzie w 100% to naprawdę ciężka sztuka. Na nią naprawdę trzeba mieć dzień, pogodę i dobry, sprawdzony piekarnik. Pamiętajcie więc, żeby nie oceniać się zbyt surowo! Jeśli jest ciemniejsza to nic – i tak jest pyszna i niczym nie różni się od śnieżnej bieli. Koniecznie wypróbujcie tego przepis z musem z gorzkiej czekolady dla przełamania słodyczy bezy. A jeśli wolicie coś kwaśnego >TUTAJ< znajdziecie przepis, a coś jesiennego to kliknijcie >TUTAJ<

SKŁADNIKI NA BEZE (4 DUŻE GNIAZDKA):

3 białka

150 g cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE BEZY:

1. Białka z cukrem postaw nad kąpiel wodną i cały czas mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie może być zbyt duży ogień, bo białka się zetną. Można od razu ubijać nad kąpielą wodną, ja jednak wole korzystać z miksera dopiero jak cukier całkowicie się rozpuści.

2. Gotowe białka ubijaj, aż będą lśniące. Dodaj skrobie ziemniaczaną i wmieszaj ją w bezę.

3. Ubite białka wyłóż na blachę do pieczenia tworząc gniazdka (na środku zrób delikatne wgłębienie). Piecz w temp. 100°C przez 1 godzinę i 15 minut, a następnie pozostaw je w ciepłym piekarniku na 30 minut.

4. Na środek gotowych bez wyłóż mus czekoladowy i ozdób cząstkami pomarańczy.

SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:

100 g gorzkiej czekolady

200 ml śmietanki kremówki

WYKONANIE MUSU CZEKOLADOWEGO:

1. Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia.

2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywna masę. Następnie dodaj ją partiami do roztopionej czekolady i delikatnie wmieszaj, aż powstanie mus czekolady. 

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.