Galette z jabłkami

Galette z jabłkami Obiecuje, że to już ostatni wpis na ciacho z jabłkami, teraz będzie tylko czekolada i karmel 😛 Nie no żartuję – ciacha będą, ale czas je troszkę ograniczyć na rzecz pysznych obiadów! Takie wpisy cieszą się dużą popularnością na blogu, a niestety jest ich jednak za mało!

A co do dzisiejszego wpisu to postawiłam na klasykę, czyli ciasto kruche, jabłka i cynamon – te składniki o tej porze roku są pewnie w każdym domu! Więc podejrzewam, że możecie to ciasto zrobić już dzisiaj, teraz czytając ten przepis 🙂 Jeśli jednak wolicie wersje warzywną to zapraszam TUTAJ! Lubię galette za to, że nie trzeba perfekcyjnie rozwałkować ciasta, a każda niedoskonałość w tej tarcie jest jak najbardziej na PLUS i dodaje uroku 🙂

 Ja zabieram się za robienie e-booka ze śniadaniami – a Was zapraszam na ciasteczko 🙂

SKŁADNIKI:

160 g mąki pszennej Młyn Kopytowa (na hasło kuchennykodeks 10% rabatu!)

120 g masła

1 żółtko

2-3 łyżki cukru

4-5 łyżek zimnej wody

2 jabłka

1,5 łyżeczki cynamonu + 2 łyżeczki cukru

WYKONANIE:

1. Mąke przesiej do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i pognieć całość rękami, widelcem lub mikserem. 

2. Dodaj cukier, żółtko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj po 1 łyżce zimnej wody, zagniataj ciasto i obserwuj. Powinno być lekko klejące, a masło całkowicie rozpuszczone. 

4. Gotowe ciasto owiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut.

5. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie na wąskie pasma. Posyp cynamonem z cukrem, wymieszaj i odstaw.

6. Gotowe ciasto rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Na środek, zachowując odstęp 5 cm od brzegu, poukładaj przygotowane jabłka. Boki ciasta zawiń do środka. Piecz blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 30-35 minut w temp. 180 stopni. 

7. Pozostaw do ostygnięcia na ok. 15 minut. 

 

 

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.