Domowy budyń waniliowo-czekoladowy

Domowy budyń waniliowo-czekoladowy Zastanawiałam się jakiego przepisu na blogu jeszcze nie było – ciast jest od liku, ciasteczek też – nie wiedziałam za bardzo czym Was dzisiaj uraczyć… Na szczęście w telewizji leciała reklama i gdzieś tam usłyszałam BUDYŃ! No tego jeszcze nie było! Domowy budyń, własnoręcznie robiony! Kiedyś myślałam, że jestem zdolna do zrobienia tylko tego z torebki i to się zdarzyło przypalić 😛 Na szczęście teraz gotuje 10000 razy lepiej niż 8-10 lat temu 😀 

I błagam Was nie zlinczujcie mnie za ilość czekolady w tym budyniu. Prowadzę bloga kulinarnego, a nie fit i nie zawsze wszystko będzie mało kaloryczne! Dzisiaj jest brzydko i zimno, więc ma być duuuuużo słodkiego, dużoooo radości i dużooooooo dobrego jedzonka! Porcja dla 4 osób, ale my z Kondziem zjedliśmy na pół… No cóż takie z nas żarłoczki 😀 

SKŁADNIKI NA BUDYŃ (4 PORCJE):

500 ml mleka

2 żółtka jaj

100 g białej czekolady

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 łyżka mąki pszennej

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA „KONFITURĘ”:

1 jabłko

1 gruszka

pół łyżeczki przyprawy korzennej

WYKONANIE BUDYNIU:

1. 100 ml mleka połącz z żółtkami jaj, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj, aż mąka całkowicie zniknie (nie mogą pozostać żadne grudki z mąk)

2. Resztę mleka (400 ml), połącz w garnku z białą czekoladą i ekstraktem z wanilii. Całość zagotuj. 

3. Do masy z pkt. 1 dodaj 5 łyżek zagotowanego mleka i za każdym razem dokładnie wymieszaj. Następnie taką masę wlej do reszty zagotowanego mleka i mieszaj bardzo szybko i energicznie, aż powstanie budyń. Trwa to bardzo szybko i w razie potrzeby dolej odrobinę mleka, gdyby budyń był za gęsty.

4. Przełóż do miseczek i podawaj z jesienną konfiturą. 

WYKONANIE „KONFITURY”:

1. Jabłka i gruszki obierz, posyp przyprawą korzenną i wymieszaj. Całość przełóż do garnuszka i gotuj na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną i wytworzy się sos. 

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.