Ciasto tiramisu

Ciasto tiramisu Dzisiaj włoska klasyka – na blogu pojawił się już 1 przepis na tiramisu, ale w formie deseru w słoiczku, a teraz zapraszam na ciacho – prawdziwą włoską ucztę.

Powiem Wam nieskromnie, że wyszło pysznie, a ciastko zniknęło w mgnieniu oka – na jednym kawałku na pewno się nie skończy. W taką brzydką i deszczową pogodę nie ma nic lepszego niż słodka przyjemność. Puszysta pianka, biszkopty nasączone aromatyczną kawą i kakao – pyszności!

SKŁADNIKI (FOREMKA 20X23):

32 podłużne biszkopty

200 ml zagotowanej wody

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

250 g serka mascarpone

5 żółtek

170 g cukru

360 ml śmietany kremówki

WYKONANIE:

1. Zagotowaną wodę połącz z kawą rozpuszczalną i odstaw do ostygnięcia. 

2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę.

3. Żółtka z cukrem postaw nad kąpiel wodną i zacznij ucierać mikserem lub trzepaczką do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa stanie się puszysta i jasna. Odstaw do ostygnięcia.

4. Ostudzone żółtka połącz z serkiem mascarpone, następnie partiami dodawaj ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszaj w masę.

5. Biszkopty maczaj w ostudzonej kawie i poukładaj na blaszce jeden obok drugiego. Na to wyłóż masę z punktu 4, ponownie biszkopty namoczone w kawie i ponownie masę.

6. Całość wsadź do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Przechowuj także w lodówce.

 

 

 

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.