Ciastko à la twix

Ciastko à la twix Jak sama nazwa mówi dzisiaj uraczę Was pysznym ciasteczkiem, który wyglądem i smakiem bardzo przypomina popularnego batonika Twix. Inna nazwa z jaką możecie się spotkać, to ciasto milionera – dlaczego milionera? Myślę, że dlatego, bo ciasto jest bogate i przepełnione w karmel i czekoladę, a poza tym to smakuje jak MILION DOLCÓW!

Zamiast gotowej masy krówki, możecie użyć mleka skondensowanego, wymieszanego z masłem i cukrem, ale myślę, że można sobie ułatwić życie i skorzystać już z gotowego rozwiązania 🙂 Słuchajcie, jeszcze jedno! Ciasto jest naprawdę bardzo słodkie – nawet dla mnie 🙂 Dlatego dedykuje je tylko prawdziwym łasuchom! :*

SKŁADNIKI (FOREMKA 20×23):

175 g mąki orkiszowej (może być mąka pszenna)

225 g masła

2 łyżki cukru

400 g masy kajmakowej

170 g czekolady (100 g gorzkiej + 70 g mlecznej) + 3-4 łyżki masła

WYKONANIE:

1. Mąke przesiej i wymieszaj z małymi kostkami zimnego masła. Dodaj cukier i całość zagnieć do uzyskania konsystencji kruszonki.

2. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ciastem, nakłuj widelcem i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.

3. Na jeszcze gorący spód wylej masę kajmakową i wyrównaj. Odstaw na chwilę do lodówki.

4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie wylej czekoladę na kajmak i delikatnie wyrównaj. 

5. Gotowe ciasto schłodź w lodówce kilka godzin.

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.