Budyń czekoladowy z konfiturą śliwkową

Budyń czekoladowy z konfiturą śliwkową Po ostatniej bezie zostały żółtka, więc trzeba było jakoś to wykorzystać. Bardzo nie lubię marnować jedzenia i zawsze staram się wszystko w 100% wykorzystać. Domowy budyń z konfiturą jesienną wyszedł taki pyszny, że najchętniej jadłabym go codziennie – dlatego rozwiązanie na żółtka znalazło się samo! Tym razem zapraszam na budyń z mleczną czekoladą, a jako dodatek taka konfiturka ze śliwek – pychotka!

SKŁADNIKI NA BUDYŃ (4 PORCJE):

500 ml mleka

2 żółtka jaj

100 g mlecznej czekolady

1 łyżka mąki pszennej

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA „KONFITURĘ”:

4-5 śliwek

2 łyżeczki cukru

1-2 łyżki wody

 

WYKONANIE BUDYNIU:

1. 100 ml mleka połącz z żółtkami jaj, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj, aż mąka całkowicie zniknie (nie mogą pozostać żadne grudki z mąk)

2. Resztę mleka (400 ml), połącz w garnku z mleczną czekoladą. Całość zagotuj. 

3. Do masy z pkt. 1 dodaj 5 łyżek zagotowanego mleka i za każdym razem dokładnie wymieszaj. Następnie taką masę wlej do reszty zagotowanego mleka i mieszaj bardzo szybko i energicznie, aż powstanie budyń. Trwa to bardzo szybko i w razie potrzeby dolej odrobinę mleka, gdyby budyń był za gęsty.

4. Przełóż do miseczek i podawaj ze śliwkową konfiturą. 

WYKONANIE „KONFITURY”:

1. Śliwki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Całość przełóż do garnuszka, posyp cukrem, dodaj wodę i gotuj na średnim ogniu, aż śliwki zmiękną i wytworzy się sos. 

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.