Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią Czy słyszeliście, że szykuje nam się piękna, słoneczna polska jesień? Październik podobno ma być dla nas bardzo łaskawy, a ja modle się, aby te prognozy były rzeczywiście takie prawdziwe i zamiast siedzenia w domu przez deszcz i chłód, będzie można wyjść na spacer i pocieszyć się słoneczkiem jeszcze ten miesiąc. 

Na blogu przez następny miesiąc będzie prawdziwy atak warzywny, a szczególnie w postaci dyni. Ostatnio był krem z pieczonej dyni, a dzisiaj co powiecie na sałatkę? Roszponka, pomidory, feta, dynia, sos i prażony słonecznik – tylko tyle wystarczy do stworzenia prawdziwych pyszności.

Jeśli kiedykolwiek jedliście dynie pieczoną, to wiecie jak ciężko się opanować, żeby nie zjeść wszystkiego naraz. Dlatego sałatkę musicie szybko przygotować, bo w moim przypadku więcej tej dyni zjadłam z blaszki 😀 A wy macie jakieś sprawdzone przepisy na dynie – może jakieś przetwory? 

SKŁADNIKI (2 porcje):

300 g pieczonej dyni

2 pomidory

100 g roszponki 

60 g sera feta

20 g słonecznika prażonego na patelni

opcjonalnie sos (1 łyżka musztardy + 1 łyżeczka miodu)

WYKONANIE:

1. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Dynie obierz, pokrój w kostkę i wyłóż na blaszkę. Całość piecz w temp. 180 stopni przez 20-25 minut.

2. Roszponkę umyj i ułóż na talerzu. Dodaj pieczoną dynię, pokrojone pomidory, ser feta i prażony słonecznik. Opcjonalnie polej sosem.  

 

 

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.