Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana na słodko Na pewno każdy z Was marzy, żeby wstać i zjeść pyszny, energetyczny i pachnące śniadanie. Jesień dla mnie to szczególna pora roku, w której moja odporność, samopoczucie i zmiany pogody źle na mnie działają – dlatego takie śniadanko z rana to jak dar z nieba – dobry humor na cały dzień. 

Dzisiaj akurat naszła mnie ochota na takie jesienne śniadanie, z dodatkiem jabłek, gruszek, dużej dawki cynamonu i daktyli. Jeśli chodzi o jabłka i gruszki to skórkę lepiej obrać, choć wiem że w niej największe dobro, ale po ostatnim filmiku, który zobaczyłam na Facebooku -o zgrozo!! – przeraziłam się ile wosku znajduje się na skórce jabłka. No i stwierdziłam, że mam w nosie tą skórkę i trzeba się jej pozbyć. 

No to dość o owocach teraz na temat kaszy – smuci mnie fakt, że jest tak niedoceniana. Ostatnio naszła mnie taka refleksja, że ludzie kupują wielkie wory kaszy dla psów, żeby miały co jeść, a sami nie wiedzą ile fajnych składników w tej kaszy jest. Oczywiście bardzo cieszy mnie fakt, że zwierzątka są tak karmione super, ale kurczę szkoda, że ta kasza jest tak traktowana. Aczkolwiek coraz więcej osób się do niej przekonuje i oby to w końcu była codzienność jak ziemniaki!  

SKŁADNIKI (2 porcje):

120 g kaszy jaglanej Młyn Kopytowa (na hasło kuchennykodeks 10% rabatu na wszystko!)

1 gruszka 

1/2 jabłka

4 daktyle

2 łyżeczki cukru kokosowego

1 łyżeczka cynamonu

50 ml wody

WYKONANIE:

1. Kasze jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Obrane jabłko i gruszkę pokrój na małe kawałki, posyp cukrem i cynamonem. Całość zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.

3. Do miski przełóż ugotowaną kaszę, na wierzch owoce z dodatkiem daktyli.

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.