Bezglutenowe ciasto ze śliwkami

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami Bezglutenowe ciasto ze śliwkami Oprócz dyni, cukinii i innych kabaczków nie można zapomnieć, że we wrześniu istnieją też śliwki! Dzisiaj przepis bezglutenowy i powiem Wam, że wpadłam jak śliwka w kompot! Smak obłędny. A co do kompotu to ten babciny wymiata, ahh już się nie mogę doczekać świąt i ulubionego kompociku 😀

Ja właśnie jestem w trakcie pakowania, chwilka przerwy się przyda. Jutro wracam do Krakowa i koniec tego dobrego 😀 Ostatni rok, praca magisterska, więc trochę się będzie działa. Już wkrótce także nowy, lepszy, zdecydowanie bardziej przejrzysty wygląd bloga. Na nowe kategorie również możecie liczyć. Mam nadzieję, że będziecie zadowoleni, a ja postaram się o większą systematyczność 🙂 I mniej przepisów deserowych, bo zauważyłam, że te z sałatkami, śniadaniami czy obiadami cieszą się dużym zainteresowaniem 🙂

SKŁADNIKI:

100 g mąki jaglanej Młyn Kopytowa (na hasło kuchennykodeks 10% rabatu!)

3 jajka

60 ml oleju kokosowego/masła klarowanego

50 g cukru kokosowego, stewii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

5-6 śliwek 

WYKONANIE:

1. Mąkę jaglaną przesiej do miski z proszkiem do pieczenia. 

2. Dodaj jajka, olej, cynamon i cukier. Całość wymieszaj za pomocą miksera lub robota na gładką masę. 

3. Foremkę o średnicy 16 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno poukładaj przekrojone w ćwiartki śliwki. Całość zalej wcześniej przygotowanym ciastem.

4. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni przez 65 minut.

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.