Tort z białą czekoladą i borówkami

Tort z białą czekoladą i borówkami Ostatnio na blogu pojawił się przepis na biszkopt idealny i cieszy się bardzo dużo popularnością. Na facebooku zasypaliście mnie lajkami, a na stronie wejściami ;o. SZOK! Dziękuje Wam bardzo w takich chwilach wiem, że to co robie, co tworze ma jakiś sens! 🙂

Dzisiaj zapraszam Was na tort z masa z białej czekolady, a w środku orzeźwiająca borówka! Tort powstał na urodziny mojego siostrzeńca, stąd zdjęcie środka tortu takie mało profesjonalne, ale sami rozumiecie 🙂  Na szczęście tort wszystkim bardzo smakował, a moim zdaniem to zdecydowanie mój najlepszy tort pod względem smakowym – nie za słodki, a borówki idealnie współgrały z borówką. Jeśli chodzi o ozdoby, to są to płomienie – tort był dla miłośnika strażaka Sama! 

SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 

przepis tutaj 🙂

SKŁADNIKI NA MASĘ BORÓWKOWĄ I Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

5 białek

90 g cukru

340 g masła w temp. pokojowej

szczypta soli

250 g borówek + 50 g cukru

tabliczka białej czekolady + łyżka masła

niebieski barwnik spożywczy

opcjonalnie żółty i czerwony barwnik spożywczy

WYKONANIE MASY:

1. Białka połącz z cukrem, szczyptą soli i postaw nad kąpiel wodną (woda w garnku powinna lekko się gotować i pamiętaj, że nie może dotykać miski). Ubijaj białka na niskich obrotach, a gdy cukier przestanie być wyczuwalny, zdejmij miskę z kąpieli wodnej i ubijaj na dużych obrotach do czasu, aż miska całkowicie ostygnie.

2. Do ubitych białek dodawaj małe kawałki masła w temp. pokojowej,  za każdym razem dokładnie miksując.

3. Gotową masę podziel na  2 części. 

4. Borówki z cukrem podgrzej w garnuszku na średnim ogniu, aż wytworzy się trochę soku. Odstaw do ostygnięcia, a następnie połącz z 1 częścią masy do powstania kremu borówkowego. 

5. W kąpieli wodnej roztop białą czekoladę z łyżką masła. Odstaw do ostygnięcia, a następnie połącz z 2 częścią masy, dodając niebieski barwnik spożywczy. Jeśli chcecie zrobić żółte i czerwone „płomyczki” musicie odmierzyć 3-4 łyżki masy i dodać barwniki o takich kolorach.

4. Obie masy przełóż do rękawa cukierniczego – borówkową wyłóż na biszkopty i wsadź do lodówki na ok. 20 minut, a następnie wyłóż wierzch i boki tortu masą z białej czekolady (jeśli nie macie worków cukierniczych, możecie nakładać masy szpatułką, ale ja wolę sposób z workiem cukierniczym). Za pomocą tylki i worka cukierniczego ozdób wierzch ciasta. 

TORT W ŚRODKU:

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.