Papryka faszerowana szpinakiem i serkiem ricotta

Papryka faszerowana szpinakiem i serkiem ricotta  Dzisiaj paprykowa sobota – uwielbiam wszystkie warzywa (oprócz cebuli…), ale moja królową najlepszą nade wszystko jest papryka – szczególnie czerwona, chociaż żółta też wymiata 😀 Myślę, że paprykę faszerowaną ryże, kaszą czy mięsem mielonym zna już każdy, a dzisiaj zapraszam na coś innego.

W roli głównej połówki papryki faszerowane szpinakiem podsmażonym na maśle, z czosnkiem i serkiem ricotta – niebo w gębie! A najlepsze w tym wszystkim jest to, że takie pyszne danie jesteście wstanie zrobić w max. 30 minut – uwierzcie mi, że jeśli jesteście kompletnymi nieudacznikami kuchennymi – dacie radę z taką papryką! Spróbujcie :* 

SKŁADNIKI (4 części):

2 papryki

250 g serka ricotta

100 g świeżego szpinaku

łyżka masła

1 ząbek czosnku

25 g sera żółtego

pół łyżeczki soli

szczypta pieprzu

szczypta oregano

świeża bazylia do ozdoby

WYKONANIE:

1. Paprykę umyj, przetnij wzdłuż i wyczyść z nasion. 

2. Masło rozgrzej na patelni i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak i podduś chwilę. 

3. Do szpinaku dodaj serek ricotta, pieprz, sól i oregano. Całość dokładnie wymieszaj.

4. Połówki papryki wypełnij farszem, posyp startym serem żółtym i przełóż do naczynia żaroodpornego.

5. Całość piecz w piekarniku w 215 stopniach przez 25-30 minut. Przed podaniem ozdób listkami bazylii. 

 

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.