Gofry z mąki gryczanej

Gofry z mąki gryczanej Mam dla Was dwie wiadomości, jedną dobrą, a drugą złą. Najpierw zacznę od tej złej – na blogu narazie ilość słodkich słodyczy musi zostać drastycznie ograniczona. Dobra wiadomość jest taka, że się pojawi więcej przepisów zdrowych – słodkich, słonych i co dusza moja jeszcze zapragnie.

Posiadanie takie bloga wiąże się z tym, że wszystko co zrobie muszę spróbować, no bo jak to wrzucić coś co nawet nie wiem jak smakuje. Ostatnie tygodnie, a nawet miesiące wyglądały u mnie tragicznie pod względem diety i wiecie nie chodzi o to, że przytyłam, bo właściwie to nie przytyłam ani grama (niewiarygodne przy takiej diecie), ale po prostu mój organizm mówi STOP! Muszę przejść na chwilowy detoks, może trochę dłuższy niż  chwilowy 😛 W sekrecie Wam powiem, że właśnie jestem po lodach, lasagne, a wpis tworze popijając piwko – haha – taka pożegnalna imprezka 😀 Dzisiejszy post rozpoczyna zdrowy cykl – czasami może wrzucę coś słodkiego, ale narazie takich przepisów będzie mało 🙁 Ooo a co do dzisiejszego przepisu (prawie o nim zapomniałam) – pysznie jak zwykle 😛 zadziwiająco dobrze, lekki posmak kaszy gryczanej, ale w połączeniu z bananami i malinami to taka gryczanka prawie haha 😀 

SKŁADNIKI (7-8 sztuk):

120g mąki gryczanej (na hasło kuchennykodeks 10% rabatu)

1 jajko

180g jogurtu naturalnego

120g mleka

2 łyżki oliwy

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:

1. Mąkę gryczaną przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

2. Dodaj jajko, jogurt naturalny, mleko i dwie łyżki oliwy. Całość dokładnie zamieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, gdyby masa była zbyt gęsta, dolej trochę mleka.

3. Rozgrzej gofrownicę i nakładaj 3-4 łyżki ciasta. Piecz ok. 5 minut.

 

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.