Galette z pieczarkami, szpinakiem i pomidorami

Galette z pieczarkami, szpinakiem i pomidorami Jeśli nigdy nie słyszeliście o galette to koniecznie zapraszam Was do spróbowania tego przepisu. Na internecie od zawsze fascynowały mnie rustykalne tarty z owocami i zazwyczaj w roli głównej było to galette. Wyglądają jak miska samych dobroci – u mnie dzisiaj z warzywami, ale z pewnością z owocami też się pojawi!

Galette to nic innego jak tarta, ale bez formy, bo pieczona na blaszce piekarnika, bez podpiekania spodów i bez innych ‚głupotek’ . Uwielbiam takie przepisy, bo tak naprawdę możemy dać tutaj wszystko co mamy w lodówce – każdy ser, szynkę, różne warzywa, a owoce też będą. Wczoraj nie miałam kompletnie pomysłu na kolacje, a bardzo chciałam zjeść coś z kruchym ciastem. Dlatego w ruch poszedł szpinak, pieczarki, pomidory i ser! Wyszło przepysznie, prosto i ładnie. Te ‚zawjasy’ na bokach wyglądają trochę jak jakaś fajowa muszla 😀 Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać co sądzicie o takim rodzaju tart.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

160 g mąki pszennej Młyn Kopytowa (na hasło kuchennykodeks 10% rabatu!)

120 g masła

1 żółtko

łyżeczka soli

4-5 łyżek zimnej wody

WYKONANIE CIASTA:

1. Mąke przesiej do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i pognieć całość rękami, widelcem lub mikserem. 

2. Dodaj sól, żółtko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj po 1 łyżce zimnej wody, zagniataj ciasto i obserwuj. Powinno być lekko klejące, a masło całkowicie rozpuszczone. 

3. Gotowe ciasto owiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut.

SKŁADNIKI NA FARSZ:

5-6 pieczarek

2 łyżki masła

100 g szpinaku

8 plastrów pomidora

70 g sera mozzarella

czosnek (przyprawa)

WYKONANIE FARSZU:

1. Pieczarki pokrój na paski i lekko podsmaż na maśle. Dodaj szpinak, posyp czosnkiem i krótko podduś.

2. Gotowe ciasto rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Na środek, zachowując odstęp 5 cm od brzegu, poukładaj pieczarki ze szpinakiem, plastry pomidorów, a całość posyp obficie serem mozzarella. 

3. Boki ciasta zawiń do środka. Piecz blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 30-35 minut w temp. 180 stopni. 

4. Pozostaw do ostygnięcia na ok. 15 minut. 

Kuchenny kodeks

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.