Babeczki z borówkami

Babeczki z borówkami  Dzisiaj przepis z serii zwyklaki. Mam wrażenie, że tegoroczne lato nie obdarowało nas swoimi najlepszymi darami. Owoce jakieś słabe, bez smaku… ale cóż mam nadzieje, że w przyszłym roku będzie o wiele lepiej. 

Babeczki jak to babeczki – proste, szybkie, ale zawsze smaczne! Zastanawiam się czy nie chcielibyście darmowego e-booka z przepisami na takie Cupcakes z kremem, bez kremu, z polewą i dużą ilością czekolaaaaady. Aż się głodna robię na myśl o tym jaki smaczny e-book by to był. 

SKŁADNIKI (15-18 babeczek):

255 g mąki pszennej Młyn Kopytowa

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

120 g mleka

125 g kefiru

115 g masła w temp. pokojowej lub rozpuszczone i przestygnięte

120 g cukru

2 jajka + 1 żółtki

1 szklanka borówki amerykańskiej

WYKONANIE:

1. Mąkę pszenna razem z sodą i proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj sól i lekko zamieszaj.

2. W osobnej misce połącz mleko, śmietanę, cukier, jajka + żółtko i wymieszaj do całkowitego połączenia się wszystkich składników.

3. Do mąki wrzuć pokrojone w kostkę masło (temp. pokojowa lub rozpuszczone i przestygnięte) i zmiksuj. Dolewaj powoli mokre składniki i miksuj do uzyskania gładkiej masy.

4. Borówki dodaj do masy i wymieszaj delikatnie szpatułką lub łyżką, tak aby ich nie rozwalić.

5. Foremkę na babeczki wyłóż papilotkami, wypełnij je do 3/4 wysokości. Piecz w temp. 180 st. przez 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.