Tarta z mascarpone i borówkami

Tarta z mascarpone i borówkami Dzisiaj taka piękna pogoda, że nic innego tylko siedzieć na zewnątrz i odpoczywać. Ja dzisiaj wzięłam się za robotę i nagrałam filmik – trochę inny niż zawsze, dlatego zachęcam Was bardzo do pooglądania. Być może wkrótce na blogu pojawią się jeszcze inne, bardziej „odważniejsze filmiki”. Dzisiaj też zwykły wpis, bez stylizacji, po prostu zdjęcia ciasta zrobione na tarasie 😀 

Co do przepisu to dzisiaj czeka na Was pyszna tarta z serkiem mascarpone, a na wierzchu ukochane borówki. Uwielbiam wszelkie tarty, nie ważne czy to warzywne czy owocowe. A Wy? Jaką wersje lubicie najbardziej? Niestety nie mam zdjęć środka ciasta, bo bateria się rozładowała, ale uwierzcie mi na słowo, że wygląda w porządku 🙂

 

SKŁADNIKI NA SPÓD(FORMA 25 cm):

200 g masła w temp. pokojowej

260 g mąki pszennej Młyn Kopytowa

szczypta soli

60 g cukru pudru

2 łyżki zimnej wody

WYKONANIE:

1. Masło w temp. pokojowej połącz z mąką pszenną. Dodaj cukier puder, zimną wodę i miksuj do połączenia wszystkich składników i uzyskania gładkiego ciasta.

2. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30-45 minut.

3. Foremkę na tartę wysmaruj masłem, ciasto rozwałkuj na okrąg i wyłóż nim foremkę. W razie czego można dokleić dziury, a w trakcie pieczenia ciasto się połączy.

4. Ciasto piecz w temp. 180 stopni przez 15 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

SKŁADNIKI NA MASĘ:

500 g serka mascarpone

40 g cukru pudru

2 łyżeczki soku z cytryny

borówki

WYKONANIE:

1. Serek mascarpone zmiksuj razem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. 

2. Na gotowe i ostudzone ciasto wyłóż masę mascarpone, a całość posyp dowolną ilością borówek. Przechowuj w lodówce.

 

Kuchenny kodeks

2 Comments

  1. W taką pogodę taras to idealna rzecz 😀 Moja ulubiona tarta to: na słodko; z lemon curd z czekoladą. Choć nie ukrywam, że twoja wygląda naprawdę zachęcająco 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.