Chlebek bananowy

Chlebek bananowy Dzisiaj od rana bardzo pracowicie 馃檪 Nie do艣膰, 偶e przepis na bloga uda艂o si臋 zrobi膰 to jeszcze filmik na youtuba 馃檪 Na szcz臋艣cie zd膮偶y艂am przed deszczem, ale ci臋偶ko by艂o, bo pogoda i 艣wiat艂o przez pewien czas nie chcia艂o wsp贸艂pracowa膰 馃檨 

Niech Was nie zmyli nazwa „chlebek”, bo tak naprawd臋 to pyszne ciacho! Z malinkami, bananami i gorzk膮 czekolad膮 – dla fan贸w du偶ej ilo艣ci czekolady mo偶na jeszcze dodatkowo posmarowa膰 nutell膮 albo np. d偶emem, ale to ju偶 raczej dla bardzo du偶ych 艂asuch贸w, bo ciacho samo w sobie jest s艂odziutkie. Koniecznie wypr贸bujcie ten przepis przy najbli偶szej okazji.

SK艁ADNIKI:

115 g mas艂a w temp. pokojowej

130 g cukru

2 jajka

4 banany

80 g jogurtu greckiego

250 g m膮ki pszennej M艂yn Kopytowa

1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

1 艂y偶eczka cynamonu

100 g gorzkiej czekolady 

200 g malin

WYKONANIE:

1. Mas艂o w temp. pokojowej utrzyj na g艂adk膮 mas臋 z cukrem. Dodaj 2 jajka i ponownie zmiksuj.

2. Banany rozgnie膰 widelcem i dodaj razem z jogurtem greckim do utartego mas艂a z cukrem. Dok艂adnie wymieszaj do po艂膮czenia wszystkich sk艂adnik贸w.

3. Do miski przesiej m膮k臋 z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaj mokre sk艂adniki (te powy偶ej) i wymieszaj.

4. Do masy dodaj 80 g czekolady, 150 g malin i ponownie wymieszaj.

5. Foremk臋 o wymiarach 27cmx7cm wysmaruj mas艂em. Przelej przygotowan膮 mas臋, a wierzch posyp pozosta艂膮 czekolad膮 i malinami.

6. Chlebek piecz w temp. 180 stopni przez 55-60 minut. Pozostaw do ca艂kowitego ostygni臋cia.

 

Kuchenny kodeks

2 Comments

  1. Wzbrania艂am si臋 d艂ugo przed tymi bananowymi chlebkami, ale masz racj臋, 偶e to chyba nazwa jest myl膮ca. Ciasto przepyszne 馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany.