Chlebek bananowy

Chlebek bananowy Dzisiaj od rana bardzo pracowicie 🙂 Nie dość, że przepis na bloga udało się zrobić to jeszcze filmik na youtuba 🙂 Na szczęście zdążyłam przed deszczem, ale ciężko było, bo pogoda i światło przez pewien czas nie chciało współpracować 🙁 

Niech Was nie zmyli nazwa „chlebek”, bo tak naprawdę to pyszne ciacho! Z malinkami, bananami i gorzką czekoladą – dla fanów dużej ilości czekolady można jeszcze dodatkowo posmarować nutellą albo np. dżemem, ale to już raczej dla bardzo dużych łasuchów, bo ciacho samo w sobie jest słodziutkie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis przy najbliższej okazji.

SKŁADNIKI:

115 g masła w temp. pokojowej

130 g cukru

2 jajka

4 banany

80 g jogurtu greckiego

250 g mąki pszennej Młyn Kopytowa

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

100 g gorzkiej czekolady 

200 g malin

WYKONANIE:

1. Masło w temp. pokojowej utrzyj na gładką masę z cukrem. Dodaj 2 jajka i ponownie zmiksuj.

2. Banany rozgnieć widelcem i dodaj razem z jogurtem greckim do utartego masła z cukrem. Dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

3. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaj mokre składniki (te powyżej) i wymieszaj.

4. Do masy dodaj 80 g czekolady, 150 g malin i ponownie wymieszaj.

5. Foremkę o wymiarach 27cmx7cm wysmaruj masłem. Przelej przygotowaną masę, a wierzch posyp pozostałą czekoladą i malinami.

6. Chlebek piecz w temp. 180 stopni przez 55-60 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

 

Kuchenny kodeks

2 Comments

  1. Wzbraniałam się długo przed tymi bananowymi chlebkami, ale masz rację, że to chyba nazwa jest myląca. Ciasto przepyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.