Brownie z oreo i porzeczkami

Brownie z oreo i porzeczkami Powiem Wam szczerze, że ciężko mi opisać to ciastko słowami. Jest prze prze pyszne! Może to zabrzmi nieskromnie, ale dla mnie pod względem smaku jest to ciastko numer 1! Nie spodziewałam się, że tak proste i szybkie ciastko może być tak wyśmienite. 

Ogólnie zamiar był na brownie z malinami, ale niestety w sklepie były same brzydkie, nie nadawały się nawet do pieczenia. Z racji tego, że porzeczek jest na pęczek teraz, padło właśnie na nie. To brownie to wszystko co kocham w 1 ciastku! Gorzka czekolada, słodkie oreo i kwaśne porzeczki. Jeden z moich ulubionych przepisów! Oby więcej takich było. 

SKŁADNIKI (FOREMKA 24×20):

150 g gorzkiej czekolady

190 g masła

150 g cukru

150 g porzeczek

115 g ciasteczek oreo

3 jajka

135 g mąki pszennej

WYKONANIE:

1. Czekoladę, masło i cukier rozpuść w kapieli wodnej i odstaw na 10-15 minut do ostygnięcia.

2. Dodaj jajka jedno po drugim, cały czas mieszając.

3. Przesiej mąkę, dodaj połowę porzeczek i połowę pokruszonych ciasteczek oreo. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp resztą ciasteczek i porzeczek. 

4. Brownie piecz w temp. 180 stopni przez 20-25 minut.

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.