Babeczki z czerwoną porzeczką

Babeczki z czerwoną porzeczką Dzisiaj totalna prostota. Uwielbiam takie przepisy, przy których nie trzeba się wiele narobić, a całość smakuje super. I właśnie taki jest dzisiejszy przepis. Prosty, szybki i smaczny.

Sezon na porzeczki już się rozpoczął, to jedne z moich ulubionych owoców, ale wydaje mi się, że przez wielu ludzi są bardzo niedoceniane, a takie odżywcze! Pamiętajcie, żeby w lecie korzystać jak najwięcej z sezonowych owoców, żeby nadrobić witaminy, których w zimie nam brakuje 🙁 Planuję kolejny przepis z użyciem porzeczek i będzie to lekka, letnia sałatka idealna np. na grilla 😀 Jeszcze nie wiem z czego będzie się składać, ale coś mi chodzi po głowie 😀

SKŁADNIKI (15-18 babeczek):

255 g mąki pszennej Młyn Kopytowa

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

120 g mleka

125 g kefiru

115 g masła w temp. pokojowej lub rozpuszczone i przestygnięte

120 g cukru

2 jajka + 1 żółtki

3/4 szklanki czerwonej porzeczki

WYKONANIE:

1. Mąkę pszenna razem z sodą i proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj sól i lekko zamieszaj.

2. W osobnej misce połącz mleko, śmietanę, cukier, jajka + żółtko i wymieszaj do całkowitego połączenia się wszystkich składników.

3. Do mąki wrzuć pokrojone w kostkę masło (temp. pokojowa lub rozpuszczone i przestygnięte) i zmiksuj. Dolewaj powoli mokre składniki i miksuj do uzyskania gładkiej masy.

4. Porzeczki dodaj do masy i wymieszaj delikatnie szpatułką lub łyżką, tak aby ich nie rozwalić.

5. Foremkę na babeczki wyłóż papilotkami, wypełnij je do 3/4 wysokości. Piecz w temp. 180 st. przez 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.

 

 

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.