Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia Dzisiaj kolejny przepis na fajny i wbrew pozorom dość szybki obiad. Ja cukinie uwielbiam w każdej postaci, ale chyba takie najbardziej ulubione danie z tego warzywa to zdecydowanie placki z cukinii z fetą! Dzisiejsze danie natomiast jest drugie w kolejce 😀

Pyszne łódki z cukinii, faszerowane mięsem mielonym w sosie pomidorowym z dodatkiem natki pietruszki, a na wierzch mozzarella. Dla mnie całe danie wygląda bombowo i w sumie tak samo smakuje. Trochę dzisiaj nie miałam weny, żeby się zabrać do gotowania, ale poszło bardzo szybko – jakiś 20-25 minut roboty, a resztę 30 minut błogiego leżenia i czekania na pyszne jedzonko. Spróbujcie ten przepis, a nie pożałujecie – jest bardzo prosty, a wychodzi fajne, ładne danie 🙂 

SKŁADNIKI (8 łódek):

500 g mięsa mielonego

4 cukinie

300 g sera mozzarella

250 g passaty pomidorowej

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

słodka papryka

sól

pieprz

WYKONANIE:

1. Cukinie dokładnie umyj i przekrój wzdłuż na 2 części. Wydrąż środek i odłóż do osobnej miseczki.

2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj wydrążone części cukinii i smaż chwilę na średnim ogniu. Następnie podsmaż mięso mielone z dodatkiem przypraw – wedle uznania. 

3. Gdy mięso będzie już całkowicie usmażone, wlej passatę pomidorową i całość podduś jeszcze kilka minut.

4. Połówki cukinii nafaszeruj mięsem mielony, posyp startym serem mozarella i piecz w piekarniku w temp. 210 stopni przez 25-30 minut.

 

 

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.