Czekoladowe frappuccino

kawamrozona

Czekoladowe frappuccino Ostatnio było blondie z borówkami, a wiadomo, że ciacho najlepiej smakuje z kawą! Pogoda na szczęście dopisuje i jest mega ciepło (choć teraz w Krakowie leje!) – stąd dzisiaj przepis na kawę mrożoną z sosem czekoladowym (bardzo, bardzo dużą dawką) i bitą śmietaną. 

Całość wyszła tak pyszna, że wypiłam wielką szklankę + trochę małej, a że przepis powstał na szybko i przed chwilą to chyba nie będę spała całą noc po dawce kofeiny 😀 A poza tym to napój jest tak sycący, że nie mogę się za bardzo ruszyć przez swoje łakomstwo 🙁 ale polecam! Polubicie się bardzo! 🙂 Sos czekoladowy możecie zrobić sami albo kupcie gotowy, ale wiadomo, które są lepsze :* 

kawamrozona

SKŁADNIKI NA SOS CZEKOLADOWY:

1 tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady

7 łyżek mleka

1 łyżka masła

WYKONANIE:

1. Czekoladę z mlekiem i masłem rozpuść w kąpieli wodnej – czyli miskę żaroodporną lub najlepiej metalową, postaw nad garnek z gotującą się wodą, tak aby miska nie dotykała wody. 

2. Gotowy sos pozostaw do ostygnięcia.

SKŁADNIKI NA FRAPPUCCINO (2 duże, wysokie szklanki):

15 kostek lodu

500 ml mleka

8 łyżek sosu czekoladowego

120 ml mocnej kawy 

2 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)

2 łyżki cukru pudru lub stewii czy miodu (opcjonalnie)

WYKONANIE FRAPPUCCINO:

1. 3 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszaj z 120 ml zimnej wody.

2. Kostki lodu pokrusz za pomocą miksera. Dodaj mleko, kawę, sos czekoladowy i opcjonalnie esencje waniliową i cukier puder. Całość ponownie zmiksuj i przelej do wysokich szklanek. Szklanki możesz wcześniej wysmarować odrobiną sosu czekoladowego.

3. Wierzch możesz udekorować bitą śmietaną i odrobiną sosu czekoladowego. 

 

 

 

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.