Blondie z borówkami

Blondie z borówkami O brownie słyszał zapewne każdy, ale czy o blondie też? W zasadzie to składniki obu tych ciast różnią się tylko czekoladą. Do blondie, jak sama nazwa wskazuje, idzie biała czekolada – choć wiem, że to nie ma nic wspólnego z czekoladą to ja uwielbiam jej smak! Ja dodałam jeszcze borówek, ale maliny, truskawki czy agrest myślę, że będą smakowały równie pysznie. Także, jeśli macie jakąś blondynkę lub blondyna w domu zróbcie ciasto na ich cześć! W sklepach pojawiają się powoli świeże sezonowe owoce, dlatego spodziewajcie się pyszny ciast! Z czasem u mnie trochę lepiej, dlatego teraz przepisy będą się pojawiać zdecydowanie częściej 🙂 AHA! Co do mąki możecie dać spokojnie pszenna, mi ostatnio coś nie podchodzi i używam tylko orkiszowej 🙂

SKŁADNIKI:

100g białej czekolady

75g masła

100g cukru

125g mąki orkiszowej

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

200 g borówek

szczypta soli

WYKONANIE:

1. Białą czekoladę z kawałkami masła rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj cukier i mieszaj masę, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści.

2. Do masy dodaj jajka, jedno po drugim i wymieszaj, aż całość się połączy i powstanie jednolity kolor.

3. Dodaj przesianą mąke, szczypte soli i ekstrakt waniliowy. Masę ponownie wymieszaj, żeby nie było żadnych grudek z mąki.

4. Do gotowego ciasta dodaj umyte i osuszone borówki. Foremkę o wymiarach 20×20 wyłóż papierem do pieczenia, wylej na to masę i wyrównaj.

5.Blondie piecz w temp. 180 stopni przez 18-20 minut. Wierzch powinien nabrać złotego koloru.

Kuchenny kodeks

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.