Babeczki truskawkowe z kremem truskawkowym

Babeczki truskawkowe z kremem truskawkowym Dzisiaj przepis podwójnie truskawkowy, ale cóż trzeba korzystać póki są takie świeże, ładne i smaczne. Babeczki uwielbiam od zawsze! Są szybkie do zrobienia, a wyglądają pięknie – jak małe arcydzieła 🙂 Odkąd pierwszy raz zrobiłam babeczki waniliowe z serkiem mascarpone i malinami totalnie się zakochałam w tych słodkościach. 

Robiłam już różne kombinacje, nie wszystkie są na blogu, ale te babeczki, z tego przepisu są zdecydowanie najlepsze pod względem smakowym! Koniecznie wypróbujcie tego przepisu – wilgotne z sosem truskawkowym i przepysznym kremem. A następnym razem zapraszam Was na sałatkę ze szpinakiem, awokado i oczywiście truskawkami 🙂

SKŁADNIKI NA BABECZKI (12 sztuk):

255 g mąki pszennej Młyn Kopytowa

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

120 g mleka

125 g śmietany 18%

115 g masła w temp. pokojowej

150 g cukru

2 jajka + 1 żółtki

3/4 szklanki truskawek

WYKONANIE BABECZEK:

1. Mąkę pszenna razem z sodą i proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj sól i lekko zamieszaj.

2. W osobnej misce połącz mleko, śmietanę, cukier, jajka + żółtko i wymieszaj do całkowitego połączenia się wszystkich składników.

3. Do mąki wrzuć pokrojone w kostkę masło i zmiksuj. Dolewaj powoli mokre składniki i miksuj do uzyskania gładkiej masy.

4. Truskawki pokrój w małe kawałki i dodaj do masy, wymieszaj delikatnie szpatułką lub łyżką.

5. Foremkę na babeczki wyłóż papilotkami, wypełnij je do 3/4 wysokości. Piecz w temp. 180 st. przez 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.

SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:

3/4 szklanki truskawek

1½ łyżki soku z cytryny

230 g masła w temp. pokojowej

200 g cukru pudru

WYKONANIE KREMU TRUSKAWKOWEGO:

1. Truskawki zmiksuj i połącz z sokiem z cytryny.

2. Masło w temp. pokojowej miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania puszystej, białej masy. Dodaj 2-3 łyżki truskawek z cytryną i miksuj całość przez ok. 1 minutę na średnich obrotach.

3. Do masy truskawkowej wsyp cukier puder, w dwóch partiach, miksując cały czas na średnich obrotach. Następnie zwiększ obroty na maksymalne i miksuj masę ok. 2 minuty.

4. W ostygniętych babeczkach na środku zrób dziurki i wlać pozostałość truskawek. Masę truskawkową przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki.

 

 

 

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.