Sernik kawowy

sernik kawowy

Sernik kawowy Przepis ten znajdziecie również w e-booku, ale sernik wyszedł taki pyszny, że zdecydowanie zasługuje na osobny post. Mega aksamitny, bez żadnych grudek – uwielbiam taką formę deserów. I choć zdecydowanie wole serniki na zimno, to ten na ciepło zdobył moje serce i jest numer 1! 

sernik kawowy

SKŁADNIKI NA SPÓD:

120 g ciasteczek kakaowy

5 łyżek masła

WYKONANIE SPODU:

1. Ciastka zmiel na konsystencje piasku i połącz z masłem

2. Foremkę o wym. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i masą ciasteczkową. Całość piecz w temp. 175°C przez 15 minut.

SKŁADNIKI NA SERNIK:

500 g zmielonego twarogu 140 g cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka zimnej wody
3 jajka
170 g kwaśnej śmietany 22%

WYKONANIE SERNIKA:

1. Twaróg zmiksuj na gładką masę, dodaj cukier i kontynuuj miksowanie. Dodaj jajka jedno po drugim nie przerywając miksowania. 

2. Kawę rozpuszczalną połącz z zimną wodą, a następnie dodaj ją do sera razem z kwaśną śmietaną.

3. Wylej masę na spód ciasteczkowy i piecz sernik w temp. 160°C przez 50 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik przez 1 godzinę.

4. Pozostaw do ostygnięcia w temp. pokojowej i wsadź do lodówki.

SKŁADNIKI NA KAWOWĄ BITĄ ŚMIETANĘ:

200 ml śmietany 30% 50 g cukru pudru
1 łyżka kawy
1 łyżeczka zimnej wody

WYKONANIE KAWOWEJ BITEJ ŚMIETANY:

1. Bitą śmietanę ubij dodając cukier puder i kawę wymieszaną z wodą.

2. Udekoruj schłodzony sernik za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.

 

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.