Niedzielne poranki: Prosta chałka na Wielkanoc

prosta chałka

Niedzielne poranki: Prosta chałka na Wielkanoc Czas tak szybko leci, a ja ostatnio jestem zajęta zbliżającą się sesją, że całkowicie zapomniałam o cyklu niedzielne poranki. Przypomniałam sobie dopiero o 1 w nocy, więc nie było sensu wrzucać już postu. Dzisiaj przepis, który znajdziecie również w wielkanocny e-booku. Prosta, słodka chałka to mój mus na poniedziałkowe wielkanocne śniadanie, jeszcze z kakao to już w ogóle wspaniale.

Zawsze robiłam podłużną chałkę, ale w tym roku postawiłam na okrągłą. Wyszła wspaniała, choć nie dodawałam żadnych dodatków do środka np. budyniu. Wy jednak możecie to zrobić, ja postawiłam tym razem na prostotę. Jeśli będziecie mieli problem z zaplecenie takiej chałeczki to włączcie ten filmik – ja z niego korzystałam 🙂

prosta chałka

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 20 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
70 g rotopionego masła
70 g cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej jajko do posmarowania

WYKONANIE:

1. Ciepłe mleko połącz z drożdżami i 1 łyżką mąki pszennej. Całość odstaw na 20 minut.

2. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem, esencją waniliową, roztworem drożdżowym i masłem. Całość połącz i wyrób na gładkie ciasto.

3. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 4 części i uformuj wałki o długości ok. 45 cm.

4. Ułóż po dwa wałki na krzyż przeplatając je ze sobą. Wałek leżący niżej przełóż na wałek leżący obok. Zapleć tak całość.

5. Końcówki wałków włóż pod spód. Chałkę wysmaruj jajkiem, pozostaw na 20 min i piecz w temp.180°C przez 35 minut.

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.