Niedzielne poranki: Chleb orkiszowy ze słonecznikiem

chleb orkiszowy ze słonecznikiem

Niedzielne poranki: Chleb orkiszowy ze słonecznikiem Dzisiaj bardzo prosty, bardzo zwykły i bardzo pyszny przepis na chleb orkiszowy. Odkąd odkryłam ten rodzaj mąki to właściwie w mojej kuchni dodaje ją do wszystkiego co tylko składa się z mąki. Powiem Wam, że czuć ogromną różnice w smaku – orkisz jest fantastyczny, a chleby z niego to u mnie mus!

Bardzo się cieszę, bo już jutro wieczorem pojawi się zapowiadany e-book z przepisami Wielkanocnymi – oczywiście będzie on do pobrania za darmo. Znajdziecie tam przepisy na faszerowane jajka, pieczywo słodkie i zwykłe i kilka deserów. Przepis z dzisiaj także się pojawi. Nie wiem jak Wy, ale ja takie e-booki uwielbiam, zawsze mogę sobie to zapisać na komputerze i mieć w 1 pliku kilka fajnych przepisów bez konieczności wertowania stron internetowych. Wrzucam szybko przepis i lecę do kuchni przygotowywać ostatnie desery, a Was zapraszam do innych przepisów z cyklu Niedzielne poranki

chleb orkiszowy ze słonecznikiem

SKŁADNIKI:

500 g mąki orkiszowej Młyn Kopytowa
30 g świeżych drożdży
260 ml letniej wody
50 g słonecznika
13 g soli

WYKONANIE: 

1. Mąkę orkiszową przesiej, dodaj drożdże, sól i słonecznik. Całość dokładnie wymieszaj.

2. Dodaj letnią wodę i zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i wsadź do keksówki (32 cm). Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.

4. Piecz w temp. 200°C przez 1 godzinę.

 

 

Kuchenny kodeks

4 Comments

  1. Od dwóch miesięcy dostaję chleb domowy żytni pieczony przez moją teściową i już sobie nie wyobrażam jedzenia chleba kupnego. Teraz czeka mnie pierwsze samodzielne pieczenie i mam pytanie o to, jak przygotować keksówkę? wyłożyć papierem (moja teściowa docina idealnie papier do keksówki), czy wysmarować tłuszczem? Pytam, bo czas przygotowania jest dla mnie kluczowy. Z góry dziękuję!

    • Ja aktualnie smaruje foremkę oliwą lub innym tłuszczem za pomocą pędzelka, jeśli ciasto nie będzie zbyt luźne to zdecydowanie wystarczy sam tłuszcz i nic nie przywrze do keksówki. Moje początki z pieczeniem chleba były różne – pierwsze nie nadawały się do jedzenia, dlatego się nie poddawaj, jeśli się nie uda! :* dla ostrożności można wyłożyć foremkę papierem, myślę, że to nie zaszkodzi 🙂 Trzymam kciuki za udany wypiek, bo nie ma nic lepszego, niż zrobienie samemu chleba 🙂 niedługo na moim kanale na youtubie pojawi się filmik instruktażowy z robienia chleba, więc serdecznie zapraszam! :*

  2. czy z mąki orkiszowej typu 650 też wyjdzie?
    kupiłam 25 kilo z młyna Kopytowa i wychodzi bardzo wielki zakalec w środku 🙁
    szukam jakiegoś dobrego przepisu w necie, ale większość z nich jest z mąki orkiszowej typu 2000

    • ojj, powinno spokojnie wyjść, ja używam zazwyczaj orkiszową 650 z tego młyna i powiem szczerze, że to najlepsza mąka z jaką miałam styczność. Czy mogłabym mi Pani krok po kroku napisać jak wykonuje ten chleb?Czy to jest z tego przepisu? Czasami, jeśli jest zbyt rzadka konsystencja, to to może być przyczyną zakalca, zbyt krótkie lub zbyt długie pieczenie, mogło też wyrastać w zbyt niskiej temperaturze 🙁 piekę chleby prawie codziennie z tej mąki i nie wychodzi mi zakalec 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.