Makaroniki z kremem cytrynowym

Makaroniki z kremem cytrynowym

Makaroniki z kremem cytrynowym Dzisiaj przepis na żółte makaroniki z kremem cytrynowym – te słodkie, migdałowe ciasteczka bezowe są jednymi z moich ulubionych, ale niestety jeszcze nie nabrałam do nich takiej wprawy, żeby częściej je wrzucać na bloga. Dla mnie przygotowanie ich to już prawdziwy rytuał i zdecydowanie jest to najbardziej stresujący wypiek.

Tym razem wyszły idealnie, nie wszystkie oczywiście, bo część popękała, ale to już chyba wina piekarnika, a nie moja :(. Jeszcze takie piękne jak teraz nigdy mi nie wyszły! Jakie mam rady dla Was? Pierwsza to przede wszystkim się nie poddawajcie – ja już próbowałam chyba z 30 razy jak nie więcej! Po drugie deszczowy dzień to zdecydowanie zły czas na ich robienie (myślałam, że to trochę naciągane, ale jednak!), po trzecie znajdźcie w domu jakieś suche i ciepłe miejsce, w którym możecie wysuszyć makaroniki – ja zawsze miałam z tym problem, a teraz dałam je do łazienki, trochę podkręciłam kaloryfery i w 20 minut były ususzone, a czasami musiałam je trzymać nawet 1,5 godziny :/ Poza tym poczytajcie artykułu z makaronikowym ABC, np. na mojewypieki.com czy domowe-wypieki.pl, czy pooglądajcie filmiki na youtubie. Ja makaroniki robię metodą włoską (italian meringue). Po czwarte i najważniejsze, jeśli macie piekarnik gazowy!!! – kupcie termometr do piekarnika, to najbezpieczniejsza metoda na kontrolowanie temperatury, a przy makaronikach to jest połowa sukcesu. Zapraszam po przepis i powodzenia! 🙂

SKŁADNIKI NA MAKARONIKI (ok.32 sztuki):

150 g mąki migdałowej

145 g cukru pudru

105 g białek (50g + 55g)

40 ml wody

120 ml cukru

żółty barwnik (najlepiej w proszku)

WYKONANIE MAKARONIKÓW:

1. Mąkę migdałową zmiksuj z cukrem pudrem i dokładnie przesiej. Dodaj 50 g białek i dokładnie wymieszaj do uzyskania pasty.

2. Wlej wodę do garnuszka, wsyp cukier i postaw na ogniu z termometrem cukierniczym (NIE MIESZAJ CUKRU Z WODĄ). W między czasie pozostałe białka (55 g) ubijaj na niskich obrotach. Gdy cukier osiągnie temperaturę 118 stopni dodaj do ubijanych białek. Następnie zwiększ obroty i ubijaj do uzyskania lśniącej, gęstej i sztywnej masy. Dodaj barwnik i jeszcze chwile ubijaj.

3. Do mąki i cukru z pkt. 1 dodawaj partiami białka i dokładnie mieszaj dopóki masa nie będzie swobodnie spadać ze szpatułki. Trzeba uważać i nie mieszać zbyt długo, bo masa będzie lejąca.

4. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj makaroniki o średnicy ok. 3 cm. Odstaw na 30-90 minut do wysuszenia (musi się utworzyć na wierzchu skórka).

5. Makaroniki piecz w temp. 160 stopni przez 12-15 minut. W razie gdyby nie pojawiała się stopka, zwiększ temp. o 10 stopni.

6. Pozostaw do ostygnięcia 10-15 minut.

SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY:

200 g serka naturalnego np. łaciate

lemon curd

WYKONANIE KREMU CYTRYNOWEGO:

1. Przygotuj lemon curd według TEGO przepisu.

2. Serek naturalny zmiksuj do uzyskania gładkiej masy, a następnie dodaj do niego partiami przestudzony lemon curd.

3. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na makaroniki.

Makaroniki z kremem cytrynowym

Kuchenny kodeks

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.