Kluski z batatów na maśle

kluski z batatow

Kluski z batatów na maśle W końcu zaczynam się przełamywać i wrzucać przepisy obiadowe, a nie tylko same desery – choć ja mogłabym żyć z samych słodyczy 😀 Dzisiejszy przepis powstał z miłości do klusek, kopytek, gnocchi czy jak tam chcecie – zamiast tradycyjnych ziemniaków użyłam ulubionych batatów – tylko popatrzcie na ten kolor! Uwielbiam! 

Powiem Wam szczerze, że przyprawy w moich daniach często grają najważniejszą rolę. Dzięki nim z pozornie zwykłego dania można zrobić eksplozję smaków, a bez nich z szykownego dania może wyjść totalna klapa. Oprócz dużych walorów smakowych nie zapominajcie o tych zdrowotnych, dlatego warto odłożyć sól w kat na rzecz aromatycznego majeranku, słodkiej/ostrej papryki, pieprzu, czy np. ziół prowansalskich. Pamiętajcie także, żeby wybierać przyprawy bez żadnych dodatków, po prostu suszone zioła, zmielone warzywa i nic więcej 🙂

Gdy zobaczyłam informacje o konkursie organizowany przez firmę Galeo, nie mogłam przejść obojętnie. Wydaje mi się, że Polacy nie używają dużo przypraw, tradycyjnie duża ilość soli lub innych niezdrowych mieszanek – dlatego tym przepisem chce Was przekonać, że do pysznego, aromatycznego dania wystarczą zwykłe składniki + niezwykłe przyprawy i powstaje wspaniałe danie.

Przepyszne kluseczki z jarmużem na maśle ziołowym – pięknie, kolorowo, aromatycznie i zdrowo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i nie bójcie się eksperymentować z przyprawami! 

kluski z batatow

 

SKŁADNIKI (3 PORCJE):

550 g batatów

1 jajko

150 g mąki pszennej

3 łyżeczki majeranku Galeo

3 łyżeczki czosnku Galeo

pół łyżeczki pieprzu Galeo

2 łyżki masła

garść jarmużu

WYKONANIE:

1. Bataty umyj i gotuj w wodzie ok. 15-20 minut. Po tym czasie zalej bataty zimną wodą, odstaw na chwilę, a następnie obierz ze skórki.

2. Obrane bataty przepuść przez praskę lub rozgnieć, a następnie pozostaw do ostygnięcia na 30 minut. Dodaj po 2 łyżeczki przypraw (majeranek, czosnek), pół łyżeczki pieprzu, jajko i mąkę. Całość zagnieć, aż ciasto nie będzie się lepić.

3. Kawałki ciasta roluj i wykrawaj romby. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty od wypłynięcia klusek.

4. Masło roztop na patelni z łyżeczką czosnku i majeranku. Wrzuć ugotowane kluski i podsmaż z jarmużem. 

kluski z batatow

 

 

Kuchenny kodeks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.